Maslačak raste na livadama, a od davnina se koristi za razne zdravstvene probleme.

Med od maslačka također ima zdravstvene blagodati, jednostavno ga je za napraviti i kada ga radi ljudska ruka pogodan je i za vegane.

Za što je dobar maslačak?

Maslačak je biljka koja je odlična za zdravlje kada se konzumira u bilo kojem obliku. Sadrži vitamine A, C i K te vitamin E i u manjoj mjeri vitamine B. Zeleni dio biljke sadrži željezo, kalcij, magnezij i kalij. Osim toga, maslačak sadrži i antioksidanse, prije svega beta karoten, ali i polifenole.

Maslačak se od davnina koristi u medicini. Njegovi korijen i listovi koristili su se za probleme s jetrom, dok se cvijet koristio za izradu sirupa i vina. Danas se mogu pronaći razni proizvodi koji sadrže maslačak, kao što su tinkture, kapsule, čajevi, ali i med.

Za što se koristi med od maslačka?

Med od maslačka ima slična svojstva kao i sama biljka. Uz to, koristi se za podizanje imuniteta, a odličan je i u borbi protiv gastritisa i problemima s jetrom, bubrezima i mjehurom. Djelotvoran je i kod proljeva jer smanjuje intenzitet i trajanje. Može poslužiti i za zarastanje rana i ožiljaka na koži, a baš kao i svaki med i med od maslačka se koristi kod prehlade i kašlja te ga se smatra lijekom za pluća.

Med ima intenzivan okus i srednje je sladak, a boja mu je zlatno žuta, odnosno tamnije žuta kada se kristalizira. S obzirom na to da je pun glukoze, kristalizira se vrlo brzo.

Kako se radi med od maslačka?
Med od maslačaka rade pčele, ali jednako tako ga može napraviti i čovjek, pri čemu onda više nalikuje sirupu i veganski je proizvod. Med od maslačka se radi u travnju i svibnju. Potrebno je:

• 400 gr cvjetova maslačaka
• 1 limun
• 1 l vode
• 2 kg šećera

Prije svega uberite maslačke s livade ili polja koji nisu toliko posjećeni. Potresite cvjetove kako bi iz njih izašli kukci, a potom u lonac stavite maslačke, narezani limun i vodu. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Ostavite da se hladi preko noći. Drugi dan procijediti sirup od cvjetova i limuna kroz cjedilo ili gazu.

U posudu s tekućinom dodajte šećer i po želji sok pola limuna te ih prokuhajte u loncu da se šećer otopi. Prokuhajte još 15 minuta i to je to. Tekućina će se zgusnuti i postat će tamna, a pazite samo da se ne zgusne previše. Dok se malo ohladi med ulijte u staklenke. Gotov med je potrebno držati na tamnom i hladnom mjestu. Med se uzima drvenom ili plastičnom žlicom tri puta dnevno.

Postoje li nuspojave meda od maslačka?

Baš kao i s većinom sastojaka i maslačak kod nekih ljudi može izazvati alergijsku reakciju. Može doći do probavnih problema kao što su proljev ili gastritis, a druga nuspojava je osip. Najbolje je uzeti malu žlicu meda i pratiti ima li kakvih reakcija.

Zaključak

Med od maslačaka odličan je za probavne smetnje, ali jednako tako i za probleme s kožom. Maslačak sadrži brojne vitamine i minerale te antioksidanse i upravo zato je toliko zdrav. Med od maslačaka rade pčele, ali može ga i vrlo jednostavno napraviti čovjek.