Američki ministar obrane James Mattis nije odbacio mogućnost pokretanja zračnih udara protiv Sirije u odgovoru na navodni napad kemijskim oružjem na grad Douma pod kontrolom militanata.

Obraćajući se novinarima, Mattis je izjavio da "mi nećemo odbaciti ništa upravo sada" nakon što je upitan razmatra li pokretanje zračnih udara protiv sirijskog predsjednika Bashara Assada.

''Prvo što trebamo razmotriti je zašto se još koristi kemijsko oružje. Rusija je bila okvirni garant uklanjanja kemijskog oružja, i putem suradnje s našim saveznicima i partnerima, od NATO-a do Katara, mi ćemo se baviti tim pitanjem'', kazao jer Mattis.

Subotnji navodni napad u Doumi, u enklavi Istočna Guta, dogodio se u vrijeme dok su vladine snage zaključivale operaciju oslobađanja kompletne regije od militanata. O navodnom napadu kemijskim oružjem prvo su javili Bijeli šljemovi, konteroverzna grupa optuživana za veze s teroristima.

Nakon tog izvještaja, dva izraelska borbena aviona napala su sirijsku zrakoplovnu bazu u Homsu u nedjelju navečer, sudeći po ruskoj i libanskoj vojsci.

Izraelski avioni ispalili su osam projektila, od kojih je pet presretnuto, priopćila je ruska vojska. Izraelski napad uslijedio je samo nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump upozorio sirijsku vladu da će biti posljedica navodnog napada, prenosi Russia Today.