U organizaciji Matice hrvatske i Ogranka Matice hrvatske Bugojno, u petak, 22. svibnja 2015. godine u Kristalnoj dvorani Općine Bugojno s početkom u 19 sati, održati će se predavanje na temu ,,Glagoljičina sastavnica hrvatske pisane kulture”.

O vremenskim i prostornim okvirima glagoljične pisane kulture, vrstama tekstova i tipovima jezika, glagoljičnom tisku, hrvatskoglagoljskim knjigama i rukopisima, te o značenju hrvatskoglagoljskih tekstova za proučavanje hrvatske književne i jezične povijesti govoriti će dr.sc. Stjepan Damjanović, hrvatski jezikoslovac i predsjednik Matice hrvatske.

Dr.sc. Stjepan Damjanović redoviti je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Katedri za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo, Odsjek za kroatistiku. Osim na matičnom, predavao je i na sveučilištima u Osijeku, Rijeci, Mostaru, Bochumu, Grazu i Pragu. Bio je predsjednik Komiteta hrvatskih slavista i organizator Prvoga hrvatskog slavističkog kongresa u Puli. Od 1996. do 2000. član je Upravnoga vijeća Sveučilišta u Zagrebu. Utemeljio je i uređivao Matičinu biblioteku 'Inozemni kroatisti'. Od 2014. godine predsjedava najstarijom hrvatskom kulturnom ustanovom Maticom hrvatskom. Među njegova autorska djela ubrajaju se ,,Jezik hrvatskih glagoljaša”, ,,Slavonske teme”, ,,Slovo iskona”, ,,Opširnost bez površnosti”, ,,Jedanaest stoljeća nezaborava”, te mnogi drugi.

Matica hrvatska ogranak Bugojno poziva sve članove, prijatelje i ostale zainteresirane da u petak dođu u Kristalnu dvoranu poslušati zanimljivo i nadasve poučno predavanje o najstarijem slavenskom pismu.