Zdrava jetra je neophodna u normalnom funkcioniranju organizma jer služi za detoksikaciju i regulaciju metabolizma. Stoga, bolest masne jetre važno je ozbiljno shvatiti jer rano otkrivanje simptoma može vam pomoći u bržoj intervenciji.

Kod bolesti masne jetre (koja se još naziva i steotoza jetre) dolazi do nakupljanja dodatne masnoće u stanicama jetre što ugrožava njen normalan rad.

Postoje dvije vrste ove bolesti, a to su alkoholna i nealkoholna bolest masne jetre.

Provjerite imate li neki od navedenih simptoma.

Neobjašnjivo debljanje

Neobjašnjivo i naglo debljanje posebno na području stomaka može biti povezano s bolešću masne jetre. Najčešće je povezano s inzulinskom rezistencijom i metaboličkom disfunkcijom.

Tamni urin i blijeda stolica

Tamni urin i blijeda stolica su znakovi da je sposobnost jetre ugrožena. One nastaju kada jetra ne može preraditi bilirubin i druge štetne tvari u organizmu. Na ove simptome posebno obratite pažnju.
Promjene na koži

Razne promjene na koži kao što su neprestani svrbež, modrice, žuta koža, crvenilo, osip oko usta, tamni dijelovi kože na vašem vratu i preponama te natečenost licu i ruku mogu ukazivati na bolest masne jetre.

Vidljivi znakovi inzulinske rezistencije

Stanja poput predijabetesa ili dijabetesa tipa 2 podrazumijevaju zastupljenost veće količine šećera u krvi što na kraju doprinosi stvaranju masne jetre. Stoga, obratite pažnju na zamagljeni vid, pojačanu žeđ, učestalo mokrenje te umor.

Umor

Jedan od najranijih znakova masne jetre su neobjašnjivi umor i slabost. Poremećena funkcija jetre utiče na sposobnost skladištenja i otpuštanja energije što dovodi do konstantnog umora.

Natečenost

Natečenost na području abodomena, zglobova i nogu su znakovi da vaš organizam zadržava višak tečnosti i da je bolest uznapredovala.

Bolovi u stomaku

Nelagoda ili bolovi u gornjem desnom dijelu stomaka mogu biti pokazatelj povećanja jetre zbog nakupljanja masnoća. Uglavnom se privremeno javlja i to najčešće tijekom konzumacije masne hrane. Ukoliko nelagoda potraje, ne smijete je zanemariti.