Iako je maslačak za mnoge samo korov koji “napada” njegovane travnjake, pravi poznavatelji ljekovitih biljaka znaju da ova uobičajena livadna biljka ima brojne zdravstvene, ali i kulinarske prednosti.

U ljekovite se svrhe koristi maslačkov korijen, kao i listovi te cvjetovi. Istraživanja su pokazala kako ova ljekovita biljka pojačava apetit te služi kao blagi laksativ, pa čak i diuretik.

Livadna se biljka može koristiti i za liječenje rana te ublažavanja boli nakon uboda insekata, zahvaljujući svom antibakterijskom djelovanju. Dovoljno je na ubod prisloniti otkinutu stabljiku ili korijen biljke.

Maslačak – jača bubrege i eliminira toksine
Iako maslačak služi kao diuretik, ova biljka ne “izvlači” kalij iz organizma. Ona se može koristiti kao tonik za jačanje bubrega, jetre, gušterače, slezene, crijeva i želuca jer obavlja eliminaciju toksina iz tijela, piše Ordinacija.hr.

Osobe koje pate od niskog šećera u krvi ili dijabetesa, svakodnevno bi trebale ispijati šalicu maslačkovog čaja. On također može pomoći kod probavnih poremećaja i općeg umora.

Priremite sami med od maslačka

Sastojci:

60 cvjetova maslačka, rastvorenih, svježe ubranih
1 litra hladne vode
1 kg šećera
pola limuna
Priprema:

Cvjetove maslačka stavite u jednu litru hladne vode i polako zagrijavajte do vrenja. Pustite da zakipi, mahnite lonac sa štednjaka i pustite da sve odstoji preko noći. Sljedeći dan procijedite tekućinu kroz gusto cjedilo i istisnite cvjetove. U sok umiješajte jedan kilogram šećera i dodajte pola limuna narezanog na kriške. Smjesu počnite zagrijavati na sasvim laganoj vatri. Tekućina mora polako isparavati bez vrenja. S vremena na vrijeme promiješajte, a kako se bude počelo zgušnjavati i pretvarati u med, miješajte češće. Med ne smije biti pregust, ali ni prerijedak.

Med od maslačka je savršen za zaslađivanje čajeva, stavljanje u kolače te liječenje grlobolje i bronhitisa. Može se uzimati žlicom kao lijek, a smiju ga uzimati i djeca. Najbolje je uzimati jednu žlicu nakon svakog obroka.