Cvjetovima maslačka mnogi se dive samo "iz daljine" i ne znajući koliko su ljekovita njegova svojstva i da je riječ o biljci koja je mnogo više od "cvijeta za puhanje".

Iskoristite produženi vikend pred nama i uputite se u prirodu i daleko od prometnica naberite ovu biljku koja vam može pomoći u mnogim zdravstvenim problemima. Cijelu biljku najlakše je ubrati tako da pod njezin korijen zavučete nož i izvučete biljku s korijenom jer su svi dijelovi ove samonikle biljke vrlo ljekoviti. 

Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa, a mlijeko iz stabljike poznato je za uklanjanje bradavica. Iako neki vjeruju da je "mlijeko" maslačka otrovno, to nije točno i istina je suprotna. Vrlo je ljekovito.

Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. Sada je pravo vrijeme da zakoračite u prirodu i pribavite si maslačak.  Maslačak sadrži neke od najvažnijih vitamina i minerala poput vitamina A, C, K, B6, tiamina, riboflavina i folne kiseline. 

Od minerala se ističu magnezij, željezo, kalij i kalcij.  Maslačak je odličan za izbacivanje toksina iz tijela i to tako da potiče bubrege da kroz mokraću šalju sve otrove iz tijela. Također, čisti limfu, žuč i jetru. Odličan je za sve ženske tegobe, od problema s dojenjem, menstrualnih poremećaja, a ističe se i kao sredstvo za prevenciju i liječenje cista te bolesti dojki.

bljesak.info