Kvalitetan san poboljšava funkciju bijelih krvnih stanica te potiče proizvodnju ostalih proteina koji jačaju imunološki sustav.
Odredite rutinu: vrijeme kada idete spavati i kada se budite te spavajte u hladnijoj sobi

Kvaliteta i količina sna uvelike utječu na život koji vodimo – od svakodnevnog funkcioniranja, do raspoloženja pa sve do zdravlja našeg srca.

Jedan od manje poznatih utjecaja sna je kako on utječe na imunološki sustav, koji je odgovoran za borbu protiv infekcija i bolesti. Dobar, kvalitetan san može vam pomoći u održavanju vašeg imunološkog sustava jakim i zdravim. Ako vam je imunitet slab, riskirate mnoge bolesti i otežavate obavljanje svakodnevnih obaveza što sa sobom povlači i još neke negativne posljedice.

Istraživanja procjenjuju da spavanje od pet sati ili manje po noći povećava rizik od smrtnosti od svih uzroka za 15 posto. Manjak noćnog sna povećava rizik od razvoja kroničnih stanja poput pretilosti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka, prenose 24sata.hr.

Osim toga, rezultati brojnih istraživanja pokazali su da je nedovoljna količina sna u stanju oslabiti prirodni imunitet naših stanica za čak 70 %. Ovako oslabljene stanice puno se teže bore protiv raznih virusa kao što je korona što dovodi ne samo do povećanog rizika od zaraze, nego i do sporijeg oporavka nakon preboljene bolesti.

Razumijevanje veze između sna i imunološkog zdravlja je bitno, a evo i zašto je spavanje ključno za imunološki sustav.

Umjesto da kažete da ste bolesni i umorni, recite da ste prvo umorni pa bolesni. Kada smo budni naš mozak i tijelo koriste posebne kemijske glasnike poznate kao neurotransmiteri za komunikaciju informacija od živčanog sustava do imunološkog sustava (i ostatka tijela). Spavanje pomaže napuniti ‘zalihe ovih kemikalija’ kako bismo mogli sljedeći dan normalno funkcionirati, objašnjava psihijatar Sheldon Zablow.

Kada ne spavate dovoljno ili kada loše spavate, napravit će se manje molekula neurotransmitera. To znači da mnoge tjelesne funkcije, uključujući funkciju vašeg imunološkog sustava, neće raditi kako treba.

Primjerice, imunološki sustav i endokrini sustav koji proizvodi hormone neće moći zajedno ‘komunicirati’, što rezultira lošijim zdravljem. Nakon toga dolazi do osjećaja iscrpljenosti. Nedostatak sna u konačnici slabi našu imunološku obranu, dodaje dr. Zablow.

Dok spavamo, naša tijela proizvode više bijelih krvnih stanica i citokina, koji djeluju kao glasnici imunološkog sustava i pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti.

Zablow preporučuje da san stavite na prvo mjesto, jer ćete tako omogućiti tijelu da proizvodi veći broj antitijela.

Nedostatak sna čini vas osjetljivijim na prehladu, govori Victoria Glass, doktorica medicine, liječnica i medicinska istraživačica.

Dobar san je bitan kada ste bolesni

Ako se kvalitetno naspavate, učinili ste veliku uslugu svom tijelu, odnosno njegovom obrambenom mehanizmu.

S manje kvalitetnim snom smanjujete šanse za kvalitetnu reakciju imunološkog sustava zbog čega ste u budućnosti podložniji bolestima. Manjak sna oslabljuje barijere i stanične funkcije koje su zaslužne za jačanje imuniteta, zbog čega te barijere oslabljuju i reakcija imunološkog sustava na bolest je sporija.

Kada se zarazimo patogenom, kao što je COVID-19 ili gripa, naš imunološki sustav pokreće napad punog razmjera i masovno povećava svoju aktivnost, kaže Chelsie Rohrscheib, doktorica znanosti, neuroznanstvenica i specijalistica za spavanje, prenose 24sata.hr.

Ako ste se ikada osjećali pospano i umorno dok ste bili bolesni, Rohrscheib objašnjava kako promjene u imunološkoj aktivnosti gotovo uvijek utječu na naš san, što obično dovodi do dužeg vremena spavanja i daje nam potrebu za spavanjem tijekom dana.

Budući da duboki san jača naš imunološki sustav i stvara antitijela i T-stanice, važniji je nego ikad kada smo bolesni.

T-stanice su vrsta bijelih krvnih stanica koje su bitne za borbu protiv bolesti, kaže Rohrscheib.

Studije pokazuju da se aktivnost T-stanica zapravo pojačava tijekom spavanja, što znači da se većina borbe protiv bolesti događa noću.

Ako se dobro naspavate na svom godišnjem odmoru, kvalitetan san će duplo povećati antitijela u organizmu, ojačat će prirodnu reakciju imunološkog sustava na antigene te osvijestiti imunološku memoriju, odnosno ”podsjetiti” antitijela s kojim su se antigenima susrela prije.

Prema Olufunke Afolabi-Brown, liječniku na Odjelu za plućnu medicinu i medicinu spavanja u dječjoj bolnici u Philadelphiji, san može pomoći vašem tijelu da se brže oporavi.

Tijekom spavanja se oslobađaju hormoni rasta. Posao hormona rasta uključuje pomoć u obnavljanju tkiva, poticanje stanične diobe i zamjenu starih i oštećenih stanica, objašnjava liječnik, piše Real Simple.

Evo nekoliko savjeta kako biste poboljšali san:

- Izbjegavajte spavanje tijekom dana. Ako ste previše umorni, odspavajte 20 do 30 minuta
- Spavajte u hladnijoj prostoriji
- Zamračite sobu i izolirajte je od vanjske buke
- Izbjegavajte prije spavanja plavo svjetlo od televizora, mobitela…
- Odredite vrijeme odlaska na spavanje i buđenje
- Ako ne možete spavati, prije spavanja probajte čitati knjigu
- Pronađite si udoban jastuk i madrac

(www.jabuka.tv)