U redu za hrvatskog napadača već se stvorila gužva, “zagrizli” su Wolfsburg, Borussia Dortmund, Monaco, Liverpool, Tottenham i Milan, oko Mandže se već tradicionalno “muva” Arsenal… piše novi Max!

Mario Mandžukić (29) “vruća je roba” na nogometnom tržištu i drugo ljeto zaredom. Odlazak s Vicente Calderóna nakon samo jedne sezone, iako je ugovorom vezan do 2018., izvjestan je već dulje vrijeme, no za hrvatskog napadača “nema zime”. Iako je u velikoj golgeterskoj krizi – posljednji od svojih 20 pogodaka ove sezone zabio je još prije tri mjeseca, a i taj iz jedanaesterca – iako ga u četiri od posljednjih deset prvenstvenih utakmica Diego Simeone nije stavio ni na klupu – interesa ne manjka. Štoviše.

Trenutačno je Mario Mandžukić najtraženiji europski napadač! Kao i ljeta 2014., Mandžo može birati gdje nastaviti karijeru. A pritom će i Atlético dobro proći. Licitacija će početi sa 30 milijuna eura, sedam milijuna više nego što su ga prije godinu dana platili Bayernu, a taj će iznos, s obzirom na platežnu moć zainteresiranih, Madriđani bez problema i dobiti.

Posljedično, okoristit će se i Mandžukić rastom plaće koja je u svakom novom klubu išla uzlaznom putanjom. U Dinamu je primao milijun eura po sezoni, Wolfsburgu 1,8 milijuna, Bayernu 3,5, u Atléticu je igrao za pet, iako je ljetos imao još izdašniju ponudu Wolfsburga po kojoj bi zaradio sedam milijuna eura po sezoni.

U redu za hrvatskog napadača već se stvorila gužva, “zagrizli” su Wolfsburg, Borussia Dortmund, Monaco, Liverpool, Tottenham i Milan, oko Mandže se već tradicionalno “muva” Arsenal, a otočki mediji potvrdili su interes i Manchester Uniteda za Hrvata kojeg je poznati španjolski sportski novinar Guillem Balagué obilježio “promašajem sezone” La Lige.

“No, sva krivnja nije samo na Mandžukiću, Atléticova igra s brzim kontraudarima njemu jednostavno ne odgovara”, pokušao je Balagué opravdati svoj dvojbeni stav.

Odluka je na Mandži – prihvatiti ponude iz Engleske, Italije ili Francuske i okušati se i u trećoj od liga petice u karijeri ili se vratiti u Bundesligu. Hoće li u odluci prevagnuti novi izazov Lige prvaka i momčad koja će, baš kako je navikao u Bayernu i Atléticu, jurišati na trofeje ili će u izboru nove destinacije odlučiti ime trenera s kojim bi od jeseni trebao surađivati.

U Liverpoolu bi bio prvi izbor u napadu, uostalom sam je zabio više golova ove sezone nego sva četvorica napadača redsa zajedno, u  Tottenhamu bi u napadu igrao s novom senzacijom engleskog nogometa, mladim Harryjem Kaneom, no tim bi transferima “žrtvovao” nastup u Ligi prvaka. Ostat će bez elitnog natjecanja odluči li se i za Milan (koji je spremio 150 milijuna eura za prijelazni rok), a u kojem bi vjerojatno igrao u tandemu sa Zlatanom Ibrahimovićem, a možda bi ga vodio Carlo Ancelotti, kojeg i nakon najave o jednogodišnjoj stanci Adriano Galliani pokušava “slomiti”.

U Monacu bi, pak, s obzirom na porezne olakšice, najbolje zarađivao, u Wolfsburgu bi dobio priliku osvetiti se Bayernu i Guardioli, a konkretizira li se interes Arsenala i Manchester Uniteda, bio bi u prilici jurišati na naslov u vjerojatno najjačoj nogometnoj ligi na svijetu.

Kako god ta transfer-saga završi, jedno je izvjesno – Mandžukić, čiji dosadašnji transferi ukupno teže 43,5 milijuna eura – će postati hrvatski nogometaš za kojega je isplaćen najveći novac (trenutačni je rekorder Modrić s transferima ukupne vrijednosti 51 milijun eura). Pritom, izvuče li Atlético u “poslu” barem 30 milijuna eura, Mandžukić će ući u odabrano društvo, u krug 25 nogometaša za čije je transfere ukupno isplaćen najveći novac i na toj će listi preskočiti igrače poput Kake, Özila, Fàbregasa ili Agüera.

U novom dresu, vođenim novim trenerom, Mandžukić će najesen tražiti izlaz iz najveće golgeterske krize u posljednjih pet godina koja se protegnula na već 12 utakmica. Ipak, Niko Kovač će prvi dobiti priliku “probuditi” ga. Izbornik na njegov pogodak u reprezentaciji čeka skoro godinu dana, nije mu se veselio od ogleda s Kamerunom u Manausu 18. lipnja prošle godine./HMS/