Nekoliko tisuća ljudi u Rumunjskoj oboljelo je od malih boginja, a 17 ih je preminulo od te zarazne bolesti, priopćeno je iz rumunjskog ministarstva zdravstva.

Od početka zaraze u rujnu prošle godine, od malih je boginja oboljelo 3.400 osoba, uglavnom na zapadu i jugozapadu zemlje. Kako dodaju iz rumunjskog ministarstva, tip virusa sličan je onima iz Italije i Mađarske, ali nemoguće je potvrditi je li riječ o istovjetnom virusu.

Rumunjska je dobnu granicu za cijepljenje protiv malih boginja spustila s uobičajenih 12 mjeseci na devet i preporučila cijepljenje sve djece mlađe od devet godina.

Male boginje su vrlo zarazna virusna bolest koja mahom pogađa djecu. Klinički se manifestira općom slabošću, upalom sluznice dišnih organa, visokom temperaturom i pojavom osipa.

Kako kažu iz Svjetske zdravstvene organizacije, riječ je o jednoj od deset najznačajnih bolesti za ljude. Prije nego što je 1980. godine započeo globalni program imunizacije, od ove je bolesti svake godine umiralo više od dva milijuna ljudi.