Istočna obala SAD-a oporavlja se postepeno od neviđene snježne oluje u kojoj je poginulo najmanje 25 ljudi te paralizirano ostalo nekoliko velikih gradova, među kojima New York.

New Jersey je potresla tragična sudbina koja je zadesila mladu majku (23) i njezino jednogodišnje dijete. Oni su se otrovali ugljičnim monoksidom i to dok su bili u automobilu.

Majka i dvoje djece sjedili su u upaljenom automobilu dok je otac bio vani i čistio snijeg s automobila. No, ispušna cijev je cijelo vrijeme bila zatrpana snijegom. Dvadeset minuta kasnije, kad je otac napokon očistio snijeg i ušao u automobil, majka i jednogodišnji sin već su bili mrtvi, a trogodišnja kći gotovo da nije davala znakove života. Prebacili su je u bolnicu i njezino je stanje kritično., prenose 24 sata.

New York se u nedjelju polako oporavljao od snježne mećave, dok je snijeg zablokirao američku prijestolnicu Washington i okolna područja te će svi vladini kao i lokalni uredi u ponedjeljak ostati zatvoreni.

Operacije raščišćavanja snijega odvijale su se punom parom u nedjelju jer je u oluji Jonas bez prestanka u desetak država padala velika količina snijega tijekom više od 36 sati, sve do noći sa subote na nedjelju, izazvavši nevolje i poremetivši život za oko 85 milijuna ljudi.

- U eri smo ekstremnih klimatskih događaja, izjavio je njujorški gradonačelnik Bill de Blasio, ocjenjujući da će fenomeni tih razmjera postati uobičajeni.

Dok se New York u nedjelju pomalo oporavljao, a njegovi stanovnici i turisti koristili izvanrednu priliku za snježne radosti na gradskim lokacijama pokrivenim snijegom, u Washingtonu je ostala na snazi zabrana prometa, dok je cijeli gradski prijevozni sustav ostao tijekom dana zatvoren. Vlasti su objavile da će vladini uredi u ponedjeljak u Washingtonu ostati zatvoreni, jednako kao i lokalni uredi te škole u Okrugu Kolumbija i dijelovima Marylanda i Virginije, čiji državni uredi također ostaju u ponedjeljak zatvoreni. Unatoč tome, i u Washingtonu su stanovnici iskoristili priliku uživati u snijegu na gradskim ulicama poput onih koje je veselilo skijanje i sanjkanje niz stepenice Lincoln Memoriala.

Snježno nevrijeme koje je zadnjih dana pogodilo SAD ostavilo je za sobom 20-tak umrlih u nekoliko država. Najmanje 25 osoba smrtno je stradalo zbog nevremena, rekli su lokalni dužnosnici. Pet ih je preminulo na području New Yorka, šest u Sj. Karolini, šest u Virginiji i dvoje u Kentuckyju te po jedna u Marylandu, Arkansasu, Ohiu, Delawareu, J. Karolini i u Washingtonu. Znatan broj mrtvih poginuo je u prometnim nesrećama ali i od srčanih udara koji ih je zadesio pri čišćenju snijega.

Jedna obitelj, majka (46), otac (46) i 18-godišnji sin ostali su zatrpani sa snowmobilomu planini u Wyomingu. Nakon tri dana, otac i sin su preživjeli, a majka je umrla.

Za New York je ovo bilo drugo najveće snježno nevrijeme u gradskoj povijesti, sa 68 cm snijega izmjerenih u Central Parku u subotu u ponoć, što je vrlo blizu rekordno izmjerenim 68,3 cm 2006. godine, objavio je nacionalni meteorološki ured.

Guverner države New York Andrew Cuomo ukinuo je u nedjelju u podne zabranu prometa na području New Yorka, no ostalo je na snazi proglašeno izvanredno stanje. Većina gradskog prometa počela je funkcionirati rano poslijepodne, a i kazališta na Broadwayu otvorila su se u nedjelju nakon što ih je snježna oluja u subotu navečer ostavila u mraku.    

Nacionalni meteorološki ured objavio je da je u Washingtonu u Zoološkom vrtu izmjereno 57 cm snijega, dok je u međunarodnoj zračnoj luci Baltimore-Washington izmjereno rekordnih 74,2 cm snijega. Ukupni rekord zabilježen je u Glengarry u Zapadnoj Virginiji, gdje je izmjereno 106,7 cm snijega.    

U New Jerseyju nekoliko gradova na južnoj obali države doživjelo je poplave kao i nestanak struje.

Pogođene su i zračne luke otkazivanjem više od 11.000 letova od petka do nedjelje.

Oba washingtonska aerodroma ostala su u nedjelju zatvorena, ali tri u zoni New Yorka službeno su bila otvorena te dio letova zajamčen.

Negativne temperature, znatno niže od onih zabilježenih u subotu, komplicirale su zadatak službi čistoće suočenih s tvrdim snijegom i poledicom.

Prognoza najavljuje više temperature i sunce tijekom sljedećih dana, što bi mogla pridonijeti raščišćavanju snježnih nanosa.