Sjedinjene Američke Države uvele su danas ograničenja za mađarske državljane u sklopu svog Programa izuzeća od viza, pri čemu je kao razlog navedeno to što Budimpešta nije razriješila sigurnosne propuste povezane s davanjem državljanstva Mađarima u susjednim zemljama, javlja CNN.

Američko veleposlanstvo u Budimpešti priopćilo je da će razdoblje važenja vize ponuđeno Mađarima u okviru Elektroničkog sustava za odobrenje putovanja (ESTA) odmah biti smanjeno s dvije na jednu godinu te da će biti dopušteni samo pojedinačne posjete, a ne više posjeta u sklopu tog sustava kao što je bilo dosad.

Orbanov politički potez

Mađarske su vlasti od 2011. do 2020. godine dodijelile državljanstvo za oko milijun etničkih Mađara u susjednim zemljama "bez odgovarajućih sigurnosnih mjera za verifikaciju njihovog identiteta", priopćilo je američko veleposlanstvo.

Dodjela državljanstva bila je Orbanov politički potez koji mu je donio glasove na sljedećim izborima.

Odnosi između dviju zemalja opterećeni su odgodom glasanja o ratifikaciji švedskog pristupanja NATO-u u mađarskom parlamentu te politikom nacionalističke vlade premijera Viktora Orbana prema LGBTQ osobama. Washington smatra da Mađarska ograničava prava LGBTQ osoba.

Strožiji uvjeti za ulazak u SAD uvedeni su dan nakon što je Orbanova vladajuća stranka Fidesz bojkotirala sjednicu parlamenta, koju su oprbene stranke sazvale da bi se glasalo o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u. Na kraju, glasanje o švedskoj kandidaturi nije se ni održalo.

Visoki dužnosnik američke vlade rekao je da se izmjene ne odnose ni na jednu od ostalih 39 zemalja sudionica Programa izuzeća od viza i da su "jedinstvene za Mađarsku".

''Postoji sustavni problem, a to su stotine tisuća pasoša koji su izdani između 2011. i 2020. godine bez zahtjeva za verifikaciju identiteta'' - rekao je neimenovani službenik State Departmenta.

Prije ruske invazije

Na pitanje da li je ta mjera povezana s drugim pitanjima koja su izazvala probleme u odnosima dviju država, dužnosnik je rekao da taj korak ne treba tumačiti kao poruku o drugim pitanjima.

Dodao je da su sigurnosne ranjivosti u Mađarskoj identificirane puno prije ruske invazije na Ukrajinu.

SAD je 2014. godine zabranio šestorici Mađara ulazak u SAD kao upozorenje Orbanovoj vladi da odustane od politike koja je prijetila potkopavanju demokratskih vrijednosti.

Također, postoji stalna zabrinutost zbog visokih mađarskih dužnosnika koji promoviraju narative u korist Kremlja u svojoj državi, kao i zbog napora da se razvodne europske sankcije usmjerene na Moskvu.

Ranije ove godine, SAD su uvele sankcije jednoj banci sa sjedištem u Mađarskoj povezanoj s Rusijom.