- Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u ponedjeljak na povećanje budžeta za odbranu nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Govoreći na međunarodnom sajmu industrije oružja Eurosatory u Parizu, Macron je rekao da Evropi treba "mnogo veća odbrambena industrija" kako bi izbjegla oslanjanje na dobavljače negdje drugo za potrebe opreme.

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru, Francuska je "ušla u ratnu ekonomiju u kojoj ćemo se, vjerujem, još dugo nalaziti", javlja AFP.

Macron je rekao da je zatražio od ministarstva odbrane i načelnika štaba oružanih snaga da prilagode šestogodišnji okvirni plan potrošnje na odbranu do 2025. novoj geopolitičkoj situaciji, kako bi "sredstva uskladili s prijetnjama".

Čak i prije Ukrajine, francuska vojna potrošnja postepeno se povećavala otkako je Macron došao na vlast 2017. godine i dostigla 41 milijardu eura ove godine, a trenutno bi trebala dosegnuti 50 milijardi eura do 2025. godine.

- Nismo čekali strateške promjene da bismo ponovno uložili - rekao je Macron, ali je rat u Ukrajini stvorio "dodatnu potrebu da se krene brže i postane jači uz nižu cijenu".

Macron je rekao da "svako ko sumnja u hitnost ovih napora treba samo pogledati Ukrajinu, gdje vojnici traže kvalitetno oružje i imaju pravo na naš odgovor".