Kratka pobuna jedinica Wagnerovih plaćenika i njihov marš na Moskvu pokazali su opasan potencijal nestabilnosti u Rusiji, upozorio je u utorak bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko. "Ako Rusija propadne, ostat ćemo pod ruševinama. Svi ćemo umrijeti", rekao je Lukašenko u Minsku na ceremoniji dodjele nagrada visokim časnicima, prenosi bjeloruska državna novinska agencija Belta.

Lukašenko kaže da je odmah stavio bjeloruske snage u stanje borbene pripravnosti tijekom pobune Wagnera, koja je završila u subotu. Lukašenko vlada Bjelorusijom od 1994. i bliski je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Vojska, policija i specijalne snage stavljeni su u stanje pune borbene pripravnosti u roku jednog dana, dodao je Lukašenko, koji je bio medijator u pregovorima o okončanju pobune vođe Wagnera Jevgenija Prigožina.

"Držat ćemo vagnerovce na oku"

Lukašenko je priznao da su sve uključene strane, pa tako i on, podcijenile opasnost od eskalacije vjerujući da se problem može riješiti. Putin i Prigožin su se "sudarili", rekao je. "U ovom slučaju nema heroja", dodao je. Prema Kremlju, Prigožin će u Bjelorusiji imati utočište, a slučaj protiv njega je odbačen u Rusiji.

Lukašenko je također rekao da njegova zemlja želi učiti iz ratnog iskustva ruske plaćeničke skupine Wagner, izvijestila je u utorak Belta. "Ako njihovi zapovjednici dođu i pomognu nam, kažu nam što je trenutno važno... To je neprocjenjivo. To je ono što trebamo preuzeti od Wagnera", rekao je Lukašenko dodavši da se Bjelorusija ne treba bojati prisutnosti plaćenika. "Držat ćemo ih pomno na oku", najavio je bjeloruski čelnik.