Britansko izaslanstvo nazvalo je danas "nastranim" ruski prijedlog o zajedničkoj istrazi o trovanju bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj, a Europska unija istaknula je da Rusija mora surađivati s Organizacijom za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u vezi s tim slučajem, na izvanrednoj sjednici te organizacije koju je zatražila Rusija, javljaju svjetske agencije.
 
"Ruski prijedlog o zajedničkoj istrazi Velike Britanije i Rusije o izgredu u Salisburyju nastran je", objavilo je britansko izaslanstvo na Twitteru, dodajući da je riječ o "taktici diverzije, pa i dezinformiranja kako bi se izbjegla pitanja na koja ruske vlasti moraju odgovoriti", prenosi France Presse.
 
I Europska unija odbacila je ruski prijedlog zajedničke istrage i ocijenila malo vjerojatnim da će ga poduprijeti dvije trećine članica od ukupno 41 zemlje OPCW-a.
 
Laboratorij priznao kako nema dokaza da tvar potječe iz Rusije
 
Hitno sazvana sjednica izvršnog vijeća OPCW-a održana je dan pošto je britanski laboratorij priznao da nema dokaza da tvar upotrijebljena protiv bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj potječe iz Rusije.
 
"Spremni smo surađivati s OPCW-om", rekao je Georgij Kalamanov, zamjenik ruskog ministra industrije i trgovine koji je sudjelovao na sjednici OPCW-a.
 
Rusija tvrdi da iza nje stoji 14 zemalja.
 
"Četrnaest zemalja članica poduprle su zajedničku izjavu OPCW-a u vezi s izgredom u Salisburyju: mislimo da se taj problem mora riješiti u okviru međunarodnih zakona", dodaje rusko veleposlanstvo.
 
OPCW-a poziva Rusiju na suradnju  
 
"Rusija mora odgovoriti na legitimna pitanja britanske vlade, početi surađivati s OPCW-om i osigurati mu sve potrebne informacije", navodi se u izjavi Europske unije pročitanoj na sjednici te organizacije, prenosi Reuters.
 
Predstavnici 41 zemlje članice izvršnog vijeća OPCW-a počeli su izvanrednu sjednicu u 10.00 sati po srednjoeuropskom vremenu u jeku jedne od najgorih kriza između Rusije i Zapada nakon Hladnog rata.
 
Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije danas optužio je Zapad za "proturusku kampanju" i histeriju te izrazio nadu da će sjednica OPCW-a napokon okončati tu aferu.
 
Rusija tvrdi da nije kriva za trovanje
 
Rusija tvrdi da nije kriva za trovanje Skripalovih i poziva se na nalaz britanskog laboratorija.
 
OPCW, koji nadzire primjenu Konvenciju o zabrani kemijskog oružja iz 1997., uzeo je uzorke iz Salisburyja gdje je izveden napad te očekuje da će rezultate istrage koja će se provesti u dva laboratorija objaviti idući tjedan.
 
Ruski predstavnik pri OPCW-u Aleksandr Šulgin rekao je da Moskva neće priznati rezultate istrage OPCW ne bude li i ona sudjelovala u ispitivanju uzoraka iz Salisburyja.
 
Ruski zahtjev da provede usporednu istragu Zapad je odbacio kao pokušaj Moskve da omalovaži istragu tehničkih stručnjaka OPCW-a.