Sigurno da ne prođe ni dan da nismo čuli kako je turizam za vrijeme pandemije Korona virus oštećen i sve više slušamo kako je ovo kraj turizma kakvog znamo.

Nije možda najbolji trenutak da pričamo o digitalizaciji modernog doba, dok broj oboljelih iz dana u dan raste, kada čovjek više nema slobodu na koju je navikao.

S druge strane ako pokušamo vidjeti situaciju malo pozitivnije, shvatit ćemo da je upravo ta digitalizacija omogućila svima lakšu i ugodniju borbu sa spomenutom pandemijom, dogodila se ubrzana digitalna promjena svega oko nas, piše rubik-agency.com

Kroz digitalizaciju vratiti turizam svojim korijenima

Zahvaljući tome, možemo iskoristiti digitalizaciju da se turizam vrati svojim korijenima, svjesni smo da neće biti masovnog turizma, ali to možemo shvatiti na način da je možda vrijeme da predstavimo svoju autentičnu ponudu koja je zanemarena zbog spomenute masovnosti te digitalizirati one koji takva iskustva nude i primaju.



U velikoj želji da se napune ugostiteljski objekti, restorani, hoteli, pansioni u što većem broju, zaboravili smo na tradicionalnu kulturu naše zemlje.

Možda je sada pravo vrijeme da se okrenemo prema domaćim turistima te prikažemo autohtonost kulture naše zemlje, te dati priliku onim mjestima koja nisu najbolje valorizirana da dođu do turističkog izražaja.

Primjena digitalnog marketinga u turizmu – zajamčen rezultat

Turizam naravno nije jednostavna pojava, postoji niz čimbenika koji utječu na ponudu i potražnju u turizmu i svi ovise jedni o drugima. Iz tog razloga je veoma bitna potreba za primjenom marketinga, njegovih tehnika i metoda u cilju razvijanja turističke djelatnosti.

Uz to, potrebno je podignuti svijest te razmotriti pokretanje digitalnih kampanja kako bi se doprijelo to potencijalnog posjetitelja turističke destinacije, te shvatiti digitalni marketing kao izlaz iz ove situacije u kojoj su se našli svi ugostiteljski objekti kojima poslovanje ovisi o turizmu, jer bi upravo ova prilika mogla ustvari biti zlatna prilika za stvaranje prvog dojma, te boljeg promoviranja usluga koje do sada nisu najbolje došle do izražaja.



Korištenje digitalnog marketinga u turizmu potencijalnim posjetiteljima pruža osjećaj sigurnosti, pomoću društvenih mreža posjetitelji istražuju sve što ih zanima o turističkoj destinaciji, te o mjestima gdje će ostvariti noćenje, gdje će otići na ručak, u noćni izlazak i slično.

Kako biste vašim posjetiteljima pružili korisne informacije morate biti „online“ jer jedini tako postojite i možete biti najbolji u svojoj branši i pokazati svoju autentičnost.

Naravno, ne krijemo činjenicu da će turista jednostavno ove turističke sezone biti manje. No, ovo je ujedno i prilika da se pruži prilika onima koji traže autentične i originalne doživljaje, koji ne uključuju okupljanja i kretanja u velikim grupama.

Primjeri oko nas

Kako digitalni marketing može pomoći turističkom sektoru u ovakvoj trenutnoj situaciji možemo navesti kako to na dobar i inovativan način radi Radimlja Stolac i Livno wild horses.

Radimlja Stolac na zanimljiv način na društvenim mrežama promovira turizam i zaštitu kulturno-povijesnih znamenitosti i prirodnog naslijeđa. Ističe se poseban identitet i turistički potencijal na razini općine te izvode se razne promidžbene aktivnosti kako bi se podigla kvaliteta cjeloukupne turističke ponude općine Stolac.
 
Livno Wild Horses nudi prekrasne avanture s livanjskim divljim konjima u netaknutoj prirodi. Ne radi se o masovnom turizmu, izlet se organizira individualno, što je vrlo pozitivno u ovakvim kriznim situacijama, iz razloga što pojedinac može uživati u prirodnim ljepotama bez stvaranja gužvi.

Livno Wild Horses koristi društvene mreže kao promociju svoje turističke ponude, objavljivanjem fotografija te videozapisa koje svjedoče o organiziranim izletima i turama u oklici ovog grada. Putem društvenih mreža turisti mogu napisati i podijeliti s drugima svoja iskustva te sudjelovati u različitim nagradnim igrama koje ova stranica nudi.
 


Hercegovinu kao turističku destinaciju na društvenoj mreži Instagram odlično promovira stranica Visit Hercegovina.

Radi se o stranici koja već ima preko 35.000 pratitelja i koja kroz prelijepe fotografije promovira ljepote Hercegovine – od prirodnih ljepota do gastronomskih delicija.

Fotografije zbog kojih biste odmah skočili u bistru Neretvu u vrelim ljetnim danima ili zagrizli sočnu hercegovačko smokvu srž su ove stranice čiji administratori već rade i promotivne kampanje za klijente poput iznajmljivača apartmana, restorana i kafića.

Visit Hercegovina spojio je tako ugodno s korisnim – uz promociju društvene mreže Instagram, platforme za fotografije, putem vizuala promovira ljepote Hercegovine i turistučku ponudu, nudeći turistima sve ono što ide uz posjetu nekoj destinaciji – boravak, popis mjesta za jesti, izaći, vidjeti…
 

Neosporno je da BiH oduševljava sa prirodom, znamenitostima, spomenicima te tradicionalnom gastronomijom. Posljedice pandemije utjecale su na turizam, ali isto tako teške situacije donijele su prilike da se bolje upozna Bosna i Hercegovina te u njoj uživa dok su nam vrata na granicama nažalost zatvorena.

Dok čekamo otvaranje granica, ne gubimo vrijeme i iskoristimo ga na najbolji način. Puno je ljepota koje možete posjetiti u BiH, u njima uživati i taj način doprinijeti spašavanju sezone koju je korona dobro nagrizla: Sarajevo ( Baščaršija, Vrelo Bosne), Mostar (Blagaj- Tekija, Stari Most) Banja Luka ( Tvrđava Kastel), Međugorje (Etno selo), Ljubuški (vodopadi Kravica i Koćuša), Konjic (rafting na Neretvi), Čapljina (Park prirode Hutovo blato, Počitelj, Mogorjelo, Canoe safari na rijeci Trebižat), Ravno (Špilja Vjetrenca), Stolac (nekropole Radimlja i Boljuni), Neum (plaže i kupališta), Prozor-Rama (Ramsko jezero)…
 

Na kraju ćemo podijeliti s Vama par besplatnih savjeta kako da pridobijete posjetitelje da dođu posjetiti Vaš grad, Vaš restoran, Vaš hotel/motel/apartman:

1. S obzirom da su granice zatvorene koncentrirajte svoju ponudu na lokalno stanovništvo i građane BiH

2. Pokažite na društvenim mrežama zašto ste jedinstveni – podijelite fotografije i videozapise Vašeg ugostiteljskog objekta, hotela/apartmana, objasnite zašto bi turisti trebali posjetiti baš Vas.
3. Pametno radite kampanje na društvenim mrežama – ”ciljajte” potencijalne posjetitelje po interesima (npr. ako nudite zip-line avanturu – ”gađajte” na Facebooku ljubitelje adrenalinskih sportova)

4. Budite jedinstveni i potrudite se da Vas posjetitelji posjete ponovno

Rubik-agency.com