- Umjetna inteligencija mogla bi dovesti do izumiranja ljudske rase - upozorenje je koje je jedan od najpoznatijih umova današnjice, Stephen Hawking, izrekao na današnjem predstavljaju nove kompjuterizirane platforme pomoću koje govori i piše.

- Strojevi koji mogu razmišljati predstavljaju prijetnju našem postojanju, a razvoj potpune umjetne inteligencije mogao bi značiti kraj čovječanstva - kazao je teoretski fizičar za BBC.

Hawkingovo upozorenje stiglo je kao odgovor na pitanje o revolucionarnoj kompjuterskoj tehnologiji koja mu omogućava da govori, tako što predviđa riječi koje će upotrijebiti.
 
Ovo nije prvi put da Stephen Hawking upozorava na opasnosti koje predstavlja razvoj umjetne inteligencije. U tekstu za britanski Independent, kojeg je napisao zajedno s nekim od vodećih svjetskih znanstvenika u svibnju ove godine, Hawking upozorava da čovječanstvo ovu prijetnju ne doživljava ozbiljno.

- I dok kratkotrajni utjecaj umjetne inteligencije ovisi o tome tko je kontrolira, dugotrajne posljedice ovise o tome može li se njome uopće upravljati - stoji u tekstu objavljenom ranije ove godine.

Hawking je u intervjuu za BBC također upozorio na opasnosti koje predstavlja internet. Osvrnuvši se na upozorenje britanske tajne službe GCHQ da bi internet mogao postati teroristički zapovjedni centar, Hawking je kazao da internetske kompanije moraju poduzeti sve kako bi spriječile da do toga dođe, ali ističe da je izazov to učiniti bez žrtvovanja slobode i privatnosti.

Intel pomaže Hawkingu da lakše govori

LONDON - Teoretski fizičar Stephen Hawking moći će brže i lakše komunicirati sa svijetom zahvaljujući novoj tehnologiji tvrtki Intel Corp i SwiftKey koja će zamijeniti staru platformu koja je njegov kompjuterizirani glas činila razumljivim ljudima diljem svijeta.

Hawking, autor bestsellera "Kratka povijest vremena" gotovo je potpuno paraliziran i ovisan o kompjutoru pomoću kojega govori i piše.

"Moj stari sustav bio je star gotovo 20 godina i bilo je teško dalje komunicirati i činiti stvari u kojima uživam", rekao je Hawking novinarima u utorak.

"S ovim poboljšanjima moći ću puno brže pisati, nastaviti predavati, pisati članke i knjige i lakše komunicirati sa svojim prijateljima i obitelji", dodao je.

"Novi sustav će mi promijeniti život i nadam se da će mi služiti idućih 20 godina", rekao je slavni znanstvenik.

Intel je priopćio da je zajedno s Hawkingom tri godine radio na novoj platformi nazvanoj ACAT (Assistive Context Aware Toolkit).

Novi sustav, koji će kontrolirati infracrveni prekidač na Hawkingovim naočalama, omogućit će mu da govori dvostruko brže a ostale uobičajene radnje, kao što je pronalaženje kompjutorskih fileova, ubrzati do deset puta.

Sustav radi na načelu pretpostavljenih tekstualnih algoritama koje je razvila britanska tvrtka SwiftKey, sličnih onima u "pametnim telefonima" i određenu će riječ izabrati nakon unosa samo 10 do 15 posto slova, što će značajno smanjiti potreban trud i vrijeme.

Program će početkom iduće godine biti javno dostupan, pa će ga moći koristiti ostali s bolešću motoričkih neurona, kvadriplegije i sličnih bolesti.

"Ta tehnologija koja će biti besplatna i dostupna svima mogla bi jako olakšati život invalidima diljem svijeta", istaknuo je Hawking.

Jedan element, međutim, nije unaprijeđen. Hawking, koji je većinu svoje karijere proveo na sveučilištu Cambridge, našalio se da se njegov kompjuterizirani glas sjevernoameričkog naglaska ipak ne bi trebao mijenjati. ( Hina)