U salati od kupusa možemo uživati tijekom cijele godine. Ljeti volimo da je osvježavajuća pa ćemo joj dodati kiselkaste preljeve i dodatke reskog okusa poput jabuke i svježe rajčice, dok zimi volimo da je zasitna i pikantna pa joj dodajemo slanutak, kukuruz i ljutkaste preljeve koji lijepo griju.

I baš je dobro što je tako, jer koliko god nam je draga i pristupačna, ne bi bilo dobro da nam dosadi. Eto baš zato nudimo vam jedan dobar recept za salatu od kupusa koji možda još niste probali. Stiže nam ih grčke kuhinje i po mnogima je jedan od najboljih recepata za salatu od kupusa koji postoji.

Ovo se jelo izvorno naziva politiki, nismo baš uspjeli pohvatati zašto, ali imamo pravi recept. Sastojci su jako dobri, a trik s vodom čini ih još primamljivijima.

Odlikuje se kiselkastim i osvježavajućim aromama pa će vam izvrsno poslužiti uz neko slatkasto, zasitno jelo, kao lijepi kontrast koji će balansirati okuse i zaokružiti čitav obrok.

Politiki salata

Sastojci:

500 g kupusa, bijelog
200 g kupusa, crvenog
3 mrkve
2 stabljike celera
2 režnja češnjaka
sok od limuna, od 1 limuna
200 g vode
sol, papar
50 g octa, bijelog
100 g maslinovog ulja
1/2 vezice peršina

Dodatno:

1/2 žličica octa, bijelog
1 žlica maslinovog ulja
1 crvena paprika
sol, papar

Priprema:

Crveni i bijeli kupus narežite na tanke trakice i dodajte u veliku zdjelu. Dodajte nasjeckane stabljike celera, naribanu mrkvu, limunov sok, vodu i promiješajte.

Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.

Izvadite zdjelu iz hladnjaka, prebacite povrće u cjedilo i pritisnite ga rukama da izvučete višak vlage.

Povrće vratite u zdjelu, dodajte sol, papar, ocat, maslinovo ulje, sitno nasjeckani peršin pa promiješajte.

Salatu prelijte octom i uljem, posolite i popaprite te ukrasite crvenom paprikom narezanom na trakice.