Nametnute tehničke izmjene Izbornog zakona u BiH izazvale su niz reakcija, među kojima su se proteklih dana mogle čuti i prijetnje ratom. Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović hrvatske je vlasti optužio za prijetnju teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Hrvatski narodni sabor u BiH osudio je zapaljivu retoriku bošnjačkih stranaka i aktivista.

Gost središnjeg Dnevnika bio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Rekao je kako je odluka visokog predstavnika sporna iz više razloga.

''Pod pritiskom sarajevske ulice visoki predstavnik je odustao od promjena koje su značile povratak Hrvatima oduzetih ustavnih prava od strane njegovih prethodnika i zato jer je neizravno legitimirao da se prijetnjama i pritiscima mogu ishoditi politički ciljevi. Iz tog razloga HNS je predložio da se sjedište OHR-a preseli u Bruxelles kako bi mogao donositi nezavisne odluke'', rekao je.

Osvrnuo se i na rok od šest tjedana koji je visoki predstavnik dao je strankama u BiH za konzultacije.

''HNS je pozvao na razgovore, ali znajući da zadnjih šest godina pokušavamo implementirati odluku ustavnog suda, HNS je predložio 10-ak različitih modaliteta i Bošnjačke stranke su sve odbile, a da nisu ponudile niti jedan kontra prijedlog. Nisam prevelik optimist da možemo doći do političkog dogovora, ali kada bi i došli nema vremena da se kroz parlamentarnu proceduru do početka predizborne kampanje donesu te promjene. Ostaje na visokom predstavniku da donese te promjene kao što je obećao neki dan. Mene ohrabruje činjenica da je rekao da je desetak puta pročitao odluku u predmetu Ljubić i da je shvatio što ona znači. Zato mu ja želim vjerovati da će donijeti odgovarajuće odluke koje će omogućiti Hrvatima legitimno političko predstavljanje barme u Domu naroda i vlasti i federacije i države'', istaknuo je Ljubić.

Komentirao je i izjave Bakira Izetbegović o prebrojavanju Bošnjaka.

''Ta ratno prijeteća retorika unosi nemir kod svih razumnih i miroljubivih ljudi. Mi Hrvati u BiH ovo shvaćamo kao prijetnju Hrvatima u BiH'', naglasio je.