"Glavno vijeće se obraća i molim sve, i izvan BiH, da narod ne plaše ratom, a posebice poruka onima koji potpiruju nacionalističke strasti različitim izjavama. Nitko normalan u BiH, a posebice mi koji smo rat upoznali izbliza, o ratu ne razmišlja. Nije isključeno da plašenje ratom ima cilj da se u drugi plan gurne ključno pitanje za BiH, a to je dogovor predstavnika tri konstitutivna naroda oko izmjena Izbornog zakona", kazao je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić.

Naime, Ljubić je se javnosti obratio na konferenciji za medije nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a koja je održana u petak u Mostaru.

On je istaknuo kako HNS "u ovom trenutku ne vidi nikoga tko bi bio u stanju pokrenuti rat u BiH".

"Ne znači da stvari nije moguće promijeniti na geopolitičkom, odnosno geostrateškom smislu i stoga je krucijalno za nas da poučeni tragičnim iskustvima iz prošlosti gdje su turbulencije i sukobi najteže posljedice ostavili u BiH da pristupimo harmonizaciji naših unutarnjih odnosa i stabilizaciji odnosa tri konstitutivna naroda te da na taj način budemo rezistentniji na eventualne vanjske utjecaje koji se mogu promijeniti u međuvremenu", istaknuo je Ljubić.

Na upit novinara: 'Tko su oni koji straše narod ratom?', Ljubić je odgovorio:

"Već mjesecima imamo prilike slušati i od političkih predstavnika i od predstavnika u institucijama BiH. Vraćam vas na sjećanje i istupe bivših političara, vezano konkretno za istup Ive Komšića u Stocu koji je izravno rekao 'puške u ruke' pa naravno i određenih emisara koje dolaze na primjer jednog mladog zastupnika u Bundestagu koji je na neki način to pitanje nametao kao važno. Ponavljam još jednom, sva ta pitanja mogu biti način za stavljanje promjena Izbornog zakona u drugi plan".

Stabilizacija BiH

On je istaknuo kako samo BiH može stabilizirati odnose u sebi.

"BiH stabilizirati i deblokirati procese koji omogućuju reforme ne može nitko izvana. To možemo samo mi u BiH i to mi legitimni predstavnici konstitutivnih naroda", naglasio je Ljubić.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a naveo je kako je sjednica Glavnog vijeća uvertira u sjednicu Predsjedništva HNS-a te ponovno naglasio važnost nastavka pregovora o izmjenama Izbornog zakona.

"Molimo sve, a posebice naše partnere da iščitamo presude i da ih pokušamo razumjeti tako da dođemo do dogovora i da spoznamo njihovu suštinu", poručio je Ljubić.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a naglasio je kako je prema presudama jasno u kojem smjeru BiH treba ići:

"S punim kredibilitetom Glavno vijeće navodi da je sve presude, i Sejdić-Finci i ostale, posebno analiziralo u kojima je potpuno jasno u kojem smjeru trebamo ići da bismo došli do legitimnog predstavljanja sva tri naroda".

Član pregovaračkog tima HNS-a BiH Josip Merdžo ocijenio je kako su nakon pregovora u Neumu čelnici stranaka imali sastanke koji su dali pozitivne ishode.

"Nažalost, konkretnih rezultata nema, a kriza je razgovore o izbornoj reformi stavila u drugi plan. Trebamo biti svjesni da bez provedbe izbora na temelju novog izbornog zakona naša zemlja neće ići dobrim putem", zaključio je Merdžo.

"Stavite se u cipele najsiromašnijih"

Ljubić se osvrnuo na gospodarsku krizu u kojoj se BiH nalazi te pozvao institucije da se 'stave u cipele najsiromašnijih'.

"Pozivamo institucije BiH na svim razinama da shvate ozbiljnost ekonomske situacije uzrokovane drastičnim poskupljenjima i da se barem na trenutak pokušaju staviti u cipele najsiromašnijih među nama i da poduzmu odgovarajuće mjere koje će osigurati uvjete u najranjivijem dijelu populacije", istaknuo je Ljubić.

Zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak komentirao je sjednicu Doma naroda koja se treba održati za dva tjedna, a na kojoj će se govoriti o prijedlogu izmjena Zakona o akcizama i Zakona o PDV-u, što bi moglo pomoći građanima da lakše prebrode nagli rast cijena i ekonomsku krizu.

"Želim vjerovati da će doći do usvajanja ovih zakona. Hoće li to riješiti ova pitanja, nisam siguran. Kriza je velika kao i poskupljenja, ali moramo napraviti iskorake u ovom teškom trenutku kako bismo donekle pomogli najugroženijim kategorijama stanovništva", poručio je Čolak.

Jedna od tema koje su raspravljane na sjednici Glavnog vijeća HNS-a bila je i demografska erozija stanovništva za koju je Ljubić naveo kako "ugrožava budućnost generacija u BiH s obzirom na to da nam reproduktivni dio populacije odlazi".