Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić ocijenio je u pismu upućenom visokim dužnosnicima administracije EU-a i SAD, predstavnicima međunarodne zajednice angažirane u BiH, kako bi izmjene Izbornoga zakona kojima bi se garantiralo legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda bitno relaksirale odnose u BiH i, kako je naveo "smanjile negativne učinke bošnjačke politike unitarizma i srpskog secesionizma koji prijete rezultirati sirijskim scenarijem".

BiH, kao duboko podijeljeno postkonfliktno društvo i višenacionalna država, može biti stabilna, funkcionalna i prosperitetna država samo kao konsocijacijska demokracija, utemeljena na ravnopravnom suodlučivanju njezinih triju naroda o zajedničkim državnim te na autonomnom odlučivanju o vlastitim nacionalnim interesima, piše "Večernji list"

Ključne izmjene

"Kao prvi korak u tom smjeru nužno je usvojiti izmjene Izbornog zakona BiH koje će omogućiti jednako pravo svakom od triju konstitutivnih naroda da izabere svoje legitimne političke predstavnike u institucije koje su Ustavom BiH predviđene za takvu vrstu zastupanja te istodobno omogućiti svim građanima kandidirati se na sve dužnosti neovisno o njihovoj osobnoj nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj društvenoj (ne)pripadnosti", naveo je Ljubić u pismu.

Sadržaj toga otvorenoga pisma upućenog državnom tajniku SAD Antonyu Blinkenu, posebnom izaslaniku za zapadni Balkan Gabrijelu Escobar te za izbornu reformu Matthewu Palmeru, potpredsjedniku Europske komisije Josephu Borrelliju, kao i direktorici za Europu i središnju Aziju u Europskoj službi za vanjsko djelovanje Angelini Eichhorst, izaslaniku EU-a u BiH Johann Sattler, američkom ambasadoru Ericu Nelsonu i visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

Ljubić se složio s konstatacijom kako je u BiH na djelu najteža kriza od Daytona, no istodobno je za takvo nešto optužio secesionističke politike, koje posljednjih mjeseci najavljuju odvajanje od državnih institucija.

Ljubić posebno ističe kako se narušavanjem Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je osigurao ravnotežu između manje brojnih Hrvata i Bošnjaka te uzurpiranjem mjesta hrvatskog člana tročlanog Predsjedništva BiH i dva puta izvršne vlasti u FBiH pojačalo zahtjeve srpske strane.

Radikalizacija stanja

"Svako narušavanje 'ravnoteže institucionalne i političke moći' između konstitutivnih naroda uspostavljene DMS-om vodi BiH u sve dublje podjele i veću nestabilnost", upozorava on.

Ako se takve suprotstavljene politike unitarizma i separatizma ne zaustave, po Ljubiću, slijedi radikalizacija stanja.

"Ako se ne pronađe 'srednje rješenje', međusobno sukobljavanje unitarističkih i separatističkih narativa i politika moglo bi dovesti do 'ciprizacije', a u izrazito nepovoljnim geopolitičkim okolnostima i do 'sirizacije' BiH", dodao je.

Objasnio je da jedino hrvatska politika zagovara upravo srednji put "za jedini mogući model opstojnosti i cjelovitosti BiH".

Podsjetio je kako je upravo na zasjedanju ZAVNOBiH-a istaknuto da je BiH zemlja triju naroda - Hrvata, Bošnjaka i Srba te građana, a što je potvrđeno u Daytonu.

"Usudim se izreći mišljenje kako bi za BiH, kao i njezina tri konstitutivna naroda te sve građane bilo bolje da je temeljno načelo Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH - načelo konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti Bošnjaka, Hrvata i Srba dosljedno provedeno i operacionalizirano kroz tri entiteta za tri konstitutivna naroda", naveo je.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH naveo je kako bi mir i opstojnost BiH bili ugroženi poništavanjem ravnopravnosti konstitutivnih naroda.