"Da je Bakir Izetbegović ovdje, pitao bih ga sljedeće: Zašto ne usvoje svoj prijedlog izmjene Izbornog zakona, ako već bagateliziraju presudu Ustavnog suda?

Sljedeće što bih ga pitao jeste: Zašto im sada smeta da se u Domu naroda ostvari stvarna konstitutivnost naroda, a ranije su izigravali volju Hrvata i Srba?'', rekao je gostujući na televiziji N1 Božo Ljubić, predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Ljubić navodi kako se ne mogu ljudi u Domu naroda birati prema popisu stanovništva iz 1991. godine. ''Ali da se ne lažemo. Sve tri strane u BiH imaju strateške ciljeve koji su nastali raspadom Jugoslavije. Bošnjaci su uvijek željeli bošnjačku nacionalnu državu, koju sada žele ostvariti pod krinkom građanske države.

Hrvati su uvijek BiH željeli kao federalno uređenu državu. Neću se u ovom trenutku doticati onoga što Srbi žele. BiH samo može biti država jednakopravnih naroda. Ono što bošnjačke stranke žele može BiH pretvoriti bošnjačku repliku RS-a. Pred nama je da postignemo izmjene Izbornog Zakona. Želimo da svaki narod bira svoje legitimne predstavnike na svim nivoima vlasti", rekao je Ljubić te dodao kako je ''činjenica da Srbi dominiraju nad Bošnjacima i Hrvatima u RS-u''.

Smatra kako političke stranke iz RS-a podržavaju presudu Ustavnog suda zato što bi se njenom implementacijom poboljšao položaj Srba u Federaciji. "Razočarava me da bošnjačko političko Sarajevo ništa nije naučilo od srpskog Beograda. Ako nije opstala bivša Jugoslavija kao građanski uređena država, onda je takav koncept teško primjenjiv na BiH", naglasio je Ljubić.

Kaže da ako ima političke volje da se izmjeni Izborni zakon, to će se desiti. Ako nema, onda vrijeme uopšte nije faktor, kazao je. "Ne usvoje li se izmjene Izbornog zakona, onda ćemo ući u razdoblje institucionalne neizvjesnosti", naglasio je Ljubić. Podsjetio je da je trebao biti sastanak između hrvatskih političkih stranaka i međunarodnih dužnosnika u BiH sredinom ovog tjedna, ali da je prolongiran iz protokolarnih razloga. Ni njemu nije poznato kada će sastanak biti. Naveo je dva razloga zašto je za njega neprihvatljiv prijedlog SDA, SDP-a, SBB-a i DF-a o izmjeni Izbornog zakona. Jedan je zato što nije u skladu s Ustavom BiH i drugi je što nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH po njegovoj apelaciji.

"Prijedlog je neusklađen sa ustavnim principima i odlukom Ustavnog suda BiH. Ustav BiH nalaže da u domu naroda moraju biti legitimni predstavnici konstitutivnih naroda. U skladu sa Članom 49. Ustava mora postojati direktna veza između konstitutivnih naroda i onih koji ih predstavljaju. Dakle, Dom naroda nije dom kantona, već Dom naroda. Odlukom Ustavnog suda je ukinuto da se u svakom kantonu delegira po minimalno jedan predstavnik svakog naroda u Domu naroda. Prijedlog ove četiri stranke opet ide u tom smjeru. Kao takav, prijedlog nije prihvatljiv nikome", rekao je Ljubić za N1.

Da bi se shvatilo zašto je prijedlog neprihvatljiv, treba znati kako je nastala današnja BiH, objasnio je Ljubić. "Dom naroda štiti interese konstitutivnih naroda", istaknuo je.