Lipa, Tilia, je listopadno drvo iz porodice Tiliaceae. U prirodi se može naći kao pojedinačno stablo, a sadi se i kao skupina stabala u svrhu ukrašavanja parkova.

Razlikuje se bijela i crna lipa, Tilia cordata i Tilia platyphyllos, koje rastu i preko 20 metara u visinu, a mogu doživjeti starost i do nekoliko stotina godina.

Suši se na blagoj temperaturi

Bijela je sitnolisna i rana, a nazivaju je i lijepolist, dok je crna krupnolisna. Razlike se zapažaju i na naličju lista, kod lijepolista na nervaturi se nalaze kitice dlaka crvenožute boje, a kod crne su one bjeličaste.

Uglavnom cvjeta u lipnju i srpnju, a cvjetovi su raspoređeni u cvasti koja se zove gronja. Sitnolisna ima od pet do 16 cvjetova u cvasti, a krupnolisna dva do sedam. Cvjetovi su ugodnog mirisa, bijeložućkaste boje s velikom peteljkom koja je srasla s priperkom koji je čvrst, kožast i blijedo zelen. Uslijed sušenja i dužeg stajanja cvijet gubi ugodan miris. Ukusa je sladunjavog, sluzavog i pomalo oporog.

Lipa se bere po lijepom vremenu, suši na prozračnom mjestu ili sušnicama na blagoj temperaturi (oko 40 oC). Sušenje treba obaviti brzo kako bi se sačuvala njena boja, a potom odmah pakirati kako ne bi "pokupila" vlagu. Čuva se godinu dana. Cvijet lipe sadrži heterozide, zatim ima sluzi, pektina, eteričnog ulja, šećera.

Djelovanje čaja

Djelovanje čaja od lipe se bazira na podražavanju vegetativne nervature koja podražuje žlijezde za znojenje. Najviše se koristi kao sredstvo za znojenje, blago sredstvo za smirivanje grčeva te tjeranje mokraće kao i za lakše iskašljavanje jer rastvara sluz.

Pomaže kod liječenja raznih prehlada i suhog kašlja. Zatim kod raznih upala usne šupljine, upale grla, kod angine, kao čaj za grgljanje i ispiranje usta jer ima antimikrobno djelovanje. Izvana se koristi za obloge i ispiranje kod raznih vrsta rana, čireva, prištića, ranica i hemoroidalnih čvorova.

Upotrebljava se jedna jušna žlica osušene lipe za jednu šalicu čaja. Za vanjsku upotrebu i grgljanje uzimaju se dvije žlice.
agroklub.com