Srednja strukovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića iz Livna od iduće godine prerađivat će voće u sokove u svom novom pogonu koji se nalazi u sastavu škole.

Po riječima ravnatelja škole Saše Grabovca, Srednja strukovna škola iz Livna potpisala je ugovor o preuzimanju malog pogona za preradu voća i proizvodnju sokova što je donacija Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu u okviru projekta "Potpora pripremi planiranja lokalnog razvoja vođenog zajednicom" koji je financiralo Ministarstvo poljoprivrede Mađarske.

Tim ugovorom dobili su mlin za usitnjavanje plodova, zatim pumpu za pretakanje soka, hidrauličnu pumpu za cijeđenje kaše, rezervoar za prijem soka, stolni pasterizator za ručno punjenje soka te prihvatni rezervoar za bistrenje soka.

Na koji će način funkcionirati rad u školi pojasnio je ravnatelj Grabovac koji je kazao kako će obiteljska poljoprivredna gazdinstva s prostora cijele županije, ali i regije, kod njih moći donositi svoje proizvode, a oni će za njih zasad praviti sokove, a kasnije i džemove, odnosno druge proizvode kad se za to stvore uvjeti.  

"Dio proizvoda ćemo zadržavati za sebe, kao neki vid simbolične naknade", ustvrdio je Grabovac. Projekt je, dodao je, zapravo ulaganje u poboljšanje kvalitete života, a škola će dati priliku svojim učenicima da se obuče za rad u malim proizvodnim pogonima, javlja Fena.