Sol i limun korisni su za uklanjanje mrlja od hrđe s tkanina i materijala te za uklanjanje naslaga s lonaca i tava. Površine možete posuti sitnom solju, dodati limunov sok i istrljati ili izravno utrljati unutarnjom stranom kore iscijeđenog limuna kao da je spužva.

Limunov sok i unutarnji dio iscijeđene limunove kore vrlo su jednostavan prirodni lijek za uklanjanje mrlja od kamenca koje su ostavile kapljice vode na otpornim površinama u kupaonici i kuhinji, na slavinama itd.

Limun svojom kiselošću otapa kamenac bez potrebe za korištenjem drugih proizvoda, vidjeti za vjerovati.

S limunom možete pripremiti i “uradi sam” deterdžent za pranje posuđa s delikatnim djelovanjem.

Sastojci za deterdžent su:

8 limuna
800 ml vode
300 g sitne soli
200 ml octa

Postupak: Limun kuhati dok ne omekša. Narežite ih na sitne komade i izvadite im sjemenke. Limune izblendajte, po potrebi filtrirajte cjediljkom i sve zajedno s vodom, octom i soli ulijte u lonac.

Pustite da zavrije uz povremeno miješanje. Zatim isključite vatru, pustite da se ohladi i izmiješajte uronjenom miješalicom.

Premjestite deterdžent u bocu ili staklenu posudu. Dobit ćete barem pola litre. Traje bez problema na sobnoj temperaturi nekoliko mjeseci.

Mješavina vode i limuna savršena je za čišćenje čajnika i posuda za kavu, održavajući njihovu higijenu bez ugrožavanja njihove učinkovitosti i bez ostataka koji bi mogli utjecati na okus vaših omiljenih pića.

Limunovim sokom možete polirati bakar kao što su to nekada radile vaše bake. Vrijedi za bakrene posude i za sve bakrene predmete.

Osušene kore limuna koje se drže na prozorskim daskama i blizu prozora pomažu u prirodnom sprječavanju insekata.

Limunov sok i limunova kora korisni su, također, za čišćenje i dezodoriranje plastičnih i drvenih dasaka za rezanje.

Ako se kamenac nakupio na dnu vašeg električnog kuhala za vodu, zakuhajte puno vode i soka od limuna, zatim ostavite da odstoji i kamenac će kao čarolijom nestati.

Čepove umivaonika očistite tako da ih uronite u vodu koju ste prethodno zakuhali zajedno sa šakom limunove kore narezane na sitne komadiće.

Ostavite da odstoji pola sata i vidjet ćete da će vam naredne faze njihovog čišćenja biti lakše jer će ostaci kamenca gotovo nestati.


Večernji list