Muškarci i žene ne mogu osjetiti bol drugog spola. Jednostavno smo različito baždareni na kronične bolove, što znači da lijekovi za ublažavanje bolova koji pomažu polovici populacije možda uopće ne djeluju kod druge polovice, zaključili su znanstvenici.

Ako je tome tako, postavlja se pitanje zašto onda nemamo lijekove za bol koje bi koristili samo muškarci ili samo žene? Upitala se to i novinarka Michele Cohen Marill u magazinu Wired i dobila jednostavan odgovor: zato što ih nitko nikada nije ni tražio.

Samo muški miševi

Razlog je zapravo banalan. Naime, razvoj lijekova započinje eksperimentima na štakorima i miševima, a sve donedavno za većinu istraživanja koristile su se samo muške životinje. Znači, ako doista osjećamo bol drugačije, onda su žene osuđene na to da trpe bolove jer neki lijekovi jednostavno ne djeluju na njih, prenosi tportal.

Istraživanje objavljeno ovih dana u stručnom časopisu Brain otkriva razlike u osjetilnim živcima koji ulaze u kičmenu moždinu žena i muškaraca koji trpe neuropatske boli. Prvo takvo istraživanje na ljudima ponudilo je valjane dokaze da muškarcima i ženama trebaju različiti lijekovi.

'Mogli bismo ljude riješiti ogromnih količina patnje koju sada trpe', uvjeren je Ted Price, profesor neuroznanosti na teksaškom sveučilištu u Dallasu i autor članka objavljenog u časopisu Brain.

Kako se uopće kontrolira bol? Moderni lijekovi, opioidi i nesteroidni antiinflamatorni lijekovi - tek su nove verzije kore opijuma i vrbove kore, dakle tvari koje su naši preci koristili tisućama godina. Iako su iznimno djelotvorni u olakšavanju boli koja se javlja lomovima kostiju ili vađenjem zuba, oni ne pomažu puno kod dugotrajnih, stalnih bolova.

(ne)identični muškarci i žene

'Istraživači pretpostavljaju da su muškarci i žene identični u svakom pogledu, ne računajući mogućnost reprodukcije', kaže kardiologinja Marianne Legato. Rodno specifična medicina njeno je područje rada još otkako je osamdesetih godina prošlog stoljeća počela javno govoriti o simptomima srčanog udara među ženama.

Fiziologija boli samo je jedan od načina na koji se razlikuju muškarci i žene, tvrdi Legato, nimalo iznenađena time što se dosad nisu pojavili nikakvi spolno određeni lijekovi. Medicinska zajednica, uključujući farmaceutske tvrtke, nije držala do razlika između spolova, uključujući njihov metabolizam, imunološki sustav i ponašanje gena.

Spolne razlike

Studija objavljena u časopisu Brain temelji se na istraživanju Centra za rak u teksaškom gradu Houstonu. Istraživači su proučavali senzorne neurone osam žena i 18 muškaraca kojima su uklonjeni tumori na kralježnici. Analiza je uključivala sekvencioniranje RNK kako bi se utvrdilo koji su geni aktivni u živčanim stanicama. Usporedili su podatke muškaraca i žena s poviješću kroničnih neuropatskih boli s onima koji ih nisu imali. Pokazalo se da bol nisu izazivali tumori. Nekim pacijentima bol je izazivao pritisnuti živac, dok drugi uopće nisu osjećali neuropatsku ili kroničnu bol.

Kod muškaraca koji osjećaju neuropatsku bol najaktivniji su makrofagi, stanice imunološkog sustava. Kod žena to su neuropeptidi, proteinski slične tvari koje oslobađaju neuroni.

Priznavanje spolnih razlika u boli moglo bi potaknuti istraživanja i dovesti do novih saznanja. U usporedbi s razvojem 'personaliziranih' lijekova prilagođenih pacijentima genetskim sekvencioniranjem, razvoj lijekova protiv boli temeljenih na razlikama u spolu čini se kao dječja igra. 'Pred nama se otvara cijeli jedan svijet', uvjeren je Price.