Lijek koji se obično koristi za liječenje kolesterola u krvi mogao bi se koristiti za liječenje raka prostate koji ne reagira na hormonsko liječenje, otkrili su znanstvenici.

Kliničko ispitivanje s 12 sudionika pokazalo je da statini usporavaju rast tumora kada se daju uz liječenje koje smanjuje razinu hormona (terapija deprivacije androgena).

Istraživanje, koje je proveo centar za karcinome Beatson West of Scotland, pozdravio je bivši vojnik John Culling (64) kojemu je 2019. dijagnosticiran agresivni oblik raka prostate. Prvi simptom za njega je bilo noćno mokrenje.

''Nisam bio pretjerano zabrinut. Morao sam ustati samo jednom u noći, ali nikada prije nisam morao, pa me je promjena potaknula da to odem provjeriti'', rekao je.

''Dijagnoza je bila šok. Imao sam 60 godina, ali sam cijeli život bio u vojsci pa sam bio u dobroj kondiciji''.

Culling je primilo kemoterapiju, zračenje i hormonsku terapiju koje su bile uspješne i sada se kontrolira, ali s obzirom na agresivnost raka, mogao bi se vratiti.

Culling kaže: ''Agresivnost mog raka prostate znači da postoji velika šansa da se vrati tako da treba kontrolirati''.

Pozdravljajući istraživanje, koje je financirao Cancer Research, Culling kaže kako se nada da će oni kojima se bolest dijagnosticira u budućnosti imati ''još bolje ishode''.

''Znajući da znanstvenici rade u laboratorijima i bolnicama i provode istraživanja i klinička ispitivanja, posebno s lijekovima koji se već koriste za druga stanja, daje mi nadu i za mene i za buduće generacije. Nadam se da istraživanje poput ovog znači još bolje rezultate za svakoga tko će možda morati proći kroz dijagnozu poput moje''.

Znanstvenici kažu da će se morati provesti veća klinička ispitivanja kako bi se potvrdilo mogu li se statini davati uz terapiju deprivacije androgena za raširenije liječenje raka prostate.

Profesor Hing Leung s Beatson Instituta za istraživanje raka u Glasgowu, koji je vodio istraživanje, rekao je: ''Naša je studija prva takve vrste koja pokazuje da statini imaju vidljiv učinak na rast raka prostate kod pacijenata. Mislimo da bi statini mogli spriječiti rak prostate u stvaranju androgena iz kolesterola, onemogućujući tako raku da se odupre terapiji deprivacije androgena''.

''Rak prostate otporan na kastraciju, a to je rak otporan na hormonsku terapiju, trenutno je vrlo teško liječiti. Ako daljnja ispitivanja budu uspješna, mogli bismo vrlo brzo upotrijebiti ove već odobrene lijekove kako bismo pacijentima ponudili bolje mogućnosti liječenja''.

''Moramo testirati statine na većoj skupini pacijenata tijekom duljeg razdoblja kako bismo u potpunosti razumjeli dobrobiti i rizike za pacijente. No, ovi nam podaci daju nadu da bismo u budućnosti mogli imati neke lakše dostupne metode liječenja za rak prostate''.