U nehospitaliziranih, necijepljenih odraslih osoba s blagim do umjerenim covidom-19, liječenje visokom dozom antacidnog lijeka famotidina pomoglo je ubrzanju prolaska simptoma i upale, prema istraživanju na malom uzorku.

Otprilike polovica ispitanika u istraživanju, koje je obuhvatilo 55 pacijenata, uzimala je famotidin, glavni sastojak Johnson & Johnsonovog široko korištenog lijeka Pepsid protiv žgaravice, tri puta dnevno tijekom dva tjedna.

Ostali su uzeli tabletu koja nije sadržavala aktivnu tvar famotidin.

Kod bolesnika u skupini liječenoj famotidinom 14 od 16 praćenih simptoma brže je prošlo, uključujući gubitak mirisa i okusa, otežano disanje i bol u trbuhu.

Liječenje famotidinom također je dovelo do bržeg poboljšanja upalnih markera bez ikakvih štetnih učinaka na imunosni odgovor pacijenata, izvijestili su znanstvenici u časopisu Gut.

"Nadamo se da podaci koje objavljujemo nakon ove studije usmjeravaju buduća ispitivanja koja su neophodna za potvrdu famotidina kao lijeka za pacijente s covidom-19", rekao je voditelj studije dr. Tobias Janowitz iz Northwell Health and Cold Spring Harbor Laboratory u priopćenju.