Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da će obnoviti svoje smjernice za liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19 radi oslikavanja rezultata kliničkog testiranja koji su pokazali da jeftin steroid deksametazon može pomoći teže oboljelim osobama.

Prema rezultatima ispitivanja, deksametazon koji je u upotrebi od šezdesetih godina prošlog stoljeća radi smanjenja upale kod oboljenja poput artritisa, smanjio je stopu smrtnosti među najteže oboljelim pacijentima od covid-19 primljenim u bolnicu.

Klinička uputa WHO-a za liječenje pacijenata zaraženih virusom korona usmjereno je na liječnike i druge zdravstvene profesionalce i teži upotrebi posljednjih podataka radi njihovog informiranja kako na najbolji način riješiti sve faze oboljenja.

Rezultati istraživanja upotrebe deksametazona su preliminarni, ali istraživači sugeriraju da bi lijek odmah trebao postati standardna briga za najteže oboljele pacijente.

Prema preliminarnim rezultatima istraživanja, za pacijente na respiratorima, liječenjem je smanjena stopa smrtnosti za trećinu, a kod pacijenata koji primaju samo kisik smrtnost je smanjena za petinu.

Korisnost lijeka utvrđena je samo kod teže oboljelih pacijenata od Covid-19 i nisu promatrani oboljeli s blažim simptomima.

''Ovo je prvi tretman čiji rezultati pokazuju smanjenje smrtnosti kod pacijenata sa Covid-19 kojima je potreban kisik ili respirator - naglasio je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Rezultati istraživanja upotrebe deksametazona su preliminarni, ali istraživači sugeriraju da bi lijek odmah trebao postati standardna briga za najteže oboljele pacije