Zdravstveni djelatnici u FBiH traže novi kolektivni ugovor kojim će imati ista prava neovisno o tome u kojem dijelu ovog bh. entiteta rade. Nezadovoljni svojim trenutačnim položajem, zdravstveni djelatnici svih, osim Sarajevske i ZH županije, jučer su stupili u štrajk. Kako podsjećaju u priopćenju, na osnovi odluke Skupštine Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, Sindikat je na sjednici Upravnog odbora u Sarajevu 21. listopada donio odluku o početku generalnog štrajka doktora medicine i stomatologije na području FBiH od 6. studenoga. Iz ZH županije su naveli kako će ovoga tjedna održati štrajk upozorenja. - Obavještavamo pučanstvo u ZH županiji da će 8. studenoga 2017. (srijeda) od 8 do 9 sati zdravstveni djelatnici održati štrajk upozorenja.

Molimo pacijente za toleranciju (hitna pomoć će raditi) i suradnju jer zdravstvenim djelatnicima osobni dohodak nije povećan posljednjih 10 godina - naveli su u priopćenju iz Neovisnog sindikata zaposlenika u domovima zdravlja ZHŽ-a. Kada je riječ o Sarajevskoj županiji, premijer Elmedin Konaković se sastao s liječnicima konstatirajući nakon sastanka da štrajkova više neće biti i da je načelno postignut dogovor.

- Štrajk doktora ima samo jedan zahtjev - potpisivanje kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije na razini FBiH i na razini županija u kojim su se stekli zakonski uvjeti za potpisivanje istog - navodi se u priopćenju Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH. Iz Saveza sindikata poručuju da su na potpisivanje kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije čekali godinu dana te upozoravali na mogući štrajk, nastojeći nastupiti konstruktivno, u cilju iznalaženja rješenja situacije, ali nisu “pronašli partnera za pregovore”.

- S obzirom na to da do toga nije došlo, primorani smo na ovako radikalnu akciju. Štrajk nije naša želja, još jednom pozivamo nadležna ministarstva zdravstva da potpišu federalni kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije čime bi prestala potreba za štrajkom, a time bi se izbjegle neželjene posljedice za građanstvo i struku. Sada odlučno kažemo “ne” omalovažavanju liječničke struke i krećemo u borbu za dostojanstvo svih doktora u zdravstvu. Ovo nije samo naša borba. Ovo nije borba za veće ili manje plaće. Ovo je borba za dostojanstvo.

Borba za ostanak mladih i najkvalitetnijih kolega. Za ostanak formiranih stručnjaka koje ne smijemo prepustiti inozemstvu. Ne borimo za sadašnji trenutak, nego za budućnost zdravstva u BiH. Ipak, federalna Vlada, zajedno sa županijama, nije pokazala dovoljno razumijevanja za doktore i trenutačno smo jedina djelatnost u FBiH koja nema kolektivni ugovor. U pojedinim vladama naši predstavnici nisu dobili ni službene prijeme - navodi se u priopćenju. Poručuju da strukovni sindikati doktora medicine i stomatologije žele građanima omogućiti najbolje doktore, najbolje lijekove i najbolje liječenje.

- Još jednom pozivamo građane na strpljenje tijekom štrajka. Naš cilj je kreirati bolje ozračje i pacijentima i doktorima te je vaše odobravanje najbolji pokazatelj ispravnosti naše akcije - poručuju iz Saveza. Procjenjuje se da je samo u 10 mjeseci prošle godine FBiH napustilo oko 300 liječnika. Do podataka o odlasku liječnika u FBiH je došla Liječnička komora FBiH, a dostavile su ih županijske liječničke komore.