Lideri talibana na čelu s Mullah Abdul Ghani Baradarom oglasili su se nakon ulaska u Kabul te čestitali pobjedu svim svojim članovima.

Vrhovni zapovjednici, koji se prema posljednjim informacijama nalaze izvan Kabula te će se vrlo brzo uputiti prema glavnom gradu, u kratkoj poruci obratili su se talibanima, ali i građanima Afganistana.

"Čestitamo cijelog Afganistanu, a posebno stanovnicima Kabula. Bili smo na prekretnici kada smo jasno mogli vidjeti da ovaj dan dolazi. Sve zahvale dugujemo Bogu, ali ne smijemo biti arogantni. Imamo veliku odgovornost služiti naciji i štititi svoj narod", rekao je lider pokreta Ghani Baradar.
 

Kazao je kako će se pobrinuti za sigurnost svih građana koji se trenutno nalaze u Kabulu.

"Uvjeravamo sve da ćemo se, ako Bog da, pobrinuti za sigurnost i dobrobit svakog stanovnika", rekao je lider ovog pokreta koji bi trebao biti imenovan i za novog predsjednika Afganistana.

Nešto ranije, oglasili su se i članovi talibanskog pokreta koji su preuzeli kontrolu nad Predsjedničkom palačom odakle bi se uskoro trebao obratiti i lider pokreta, nakon čega će se proglasiti Islamski Emirat Afganistan.

Vojnici koji su se obratili javnosti iz Predsjedničke palače citirali su dijelove Kur'ana te su govorili o vojnim uspjesima u Afganistanu.

"Osiguranje Kabula velika je odgovornost. On se razlikuje od grada koji smo napustili prije 20 godina", rekao je jedan od vojnika, prenosi Al Jazeera

Istaknuli su kako talibani žele cjelokupnu vlast u Afganistanu te da će lideri ovog pokreta doći u Kabul čim se sigurnosna situacija u državi poboljša.

Dnevnik.ba