Libanonski premijer Saad al-Hariri je podnio ostavku, istaknuvši u televizijskom prijenosu da sluti zavjeru s ciljem njegova ubojstva i kritizirajući Iran i njegovog libanonskog saveznika Hezbollah.

"Živimo u ozračju sličnom onom koje je prethodilo ubojstvu mučenika Rafika al-Haririja (bivšeg premijera i njegovog oca). Slutim da se tajno stvara zavjera kojoj sam ja meta", poručio je libanonski čelnik.

Naglasio je kako Iran "gubi u svom upletanju u pitanja arapskog svijeta", te dodao kako će Libanon "ustati kao što je to činio u prošlosti" i "odrezati ruke koje se zlonamjerno protežu" u tu državu.

Hariri je postao premijer krajem prošle godine nakon političkog sporazuma koji je na funkciju predsjednika doveo saveznika Hezbollaha Michela Aouna.

Prošlog tjedna posjetio Saudijsku Arabiju

Hezbollah je politički dominantan u Libanonu, no njegove poveznice s Iranom i potpora sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu ljute neke Libanonce.

Hariri je prošlog tjedna dva puta posjetio Saudijsku Arabiju, političkog neprijatelja Irana i Hezbollaha, susrevši se s princom Mohammedom bin Salmanom i drugim visokim dužnosnicima.

Televizija al-Jadeed sa sjedištem u Bejrutu tvrdi kako je Haririjeva objava podnošenja ostavke snimljena u saudijskoj prijestolnici Rijadu.