U srpnju ove godine na Antarktiku, ne ledenoj ploči koja se zove Larsen C, došlo je do velikog puknuća zbog kojeg se treći najvećiledenjak na svijetu počeo odvajati od najhladnijeg kontinenta. Dio koji se odvaja znanstvenici su A-68 te izmjerili da se radi o komadu leda veličine 5800 kvadratnih kilometara, ili, jednostavnije, veličine pola Dalmacije.

Kako se A-68 počeo odvajati tako je i počeo otkrivati novi ocean koji je ispod ledenog pokriva bio skriven čak 120.000 godina. Znanstvenici su pak pohrilili na Antarktiku ne bi li razjasnili misterije ovog novootkrivenog ekosustava. Cilj im je doznati kako se morski svijet ponaša u trenucima dramatičnih promjena u okolišu.

Iako je pukotina uhvaćena na fotografiji i ranije, sada su objavljene i prve snimke iz zraka.
 

Što je Larsen C

Larsen C, od kojeg se ovaj ledenjak odvojio, je velika masa plutajućeg leda kojeg su formirali glečeri koji su se spuštali s istočne strane Antarktičkog poluotoka u ocean. Pri ulasku u vodu, njihovi su se plutajući komadi podizali i spajali i tako stvorili jedan veliki komad.

Ovakvo odvajanje je zapravo vrlo prirodno: sprud na taj način održava ravnotežu. Izbacivanjem ledenjaka jedan je od načina akumuliranja mase snijega i dodatnog leda nastalog u glečerima na kopnu.

Znanstvenici smatraju da je Larsen C sada najmanji od posljednjeg širenja na kraju zadnjeg ledenog doda prije 11.700 godina, s obzirom da su se tijekom posljednjih dekada odvajali i drugi ledenjaci. Dva obližnja, Larsen A i Larsen B, odvojili su se početkom stoljeća, a u tome je vjerojatno veliku ulogu imalo globalno zatopljenje.

Najveći zabilježeni ledenjaci

Radi se o trećem ikad zabilježenom odlomljenom ledenjaku. Najveći zabilježen bio je objekt nazvan B-15. Bio je velik 11.000 kilometara kvadratnih kad se odvojio 2000. godine, a i šest godina kasnije, neki njegovi dijelovi još su prolazili kraj Novog Zelanda.

1956. je jedan ledolomac američke mornarice primijetio objekt veličine čak 32.000 kilometara kvadratnih koji je veći čak i od cijele Belgije. U to vrijeme nije bilo satelita pa se to nije moglo provjeriti i potvrditi, piše Net.hr.