Val niskih temperatura zahvatio je ovih dana i Švedsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, javlja agencija Anadolija.

Na sjeveru Švedske zabilježeno je minus 39,5 stupnjeva Celzijusa, najniža temperatura ovog mjeseca, priopćeno je iz Meteorološkog zavoda te zemlje.

Gotovo minus 40 stupnjeva izmjereno je u četvrtak u švedskom gradu Nikkaluokta, u Laponiji, koja se prostire na sjevernim dijelovima Norveške, Švedske i Finske.

Otkazani letovi

Lokalni mediji navode da se najniža temperatura izmjerena u Švedskoj spuštala i do minus 52,6 stupnjeva Celzijusa i to 1966. godine u Laponiji.

Najhladnija noć ove zime zabilježena je u Ujedinjenom Kraljevstvu. Temperatura se u srijedu uvečer spustila i do minus 11 stupnjeva u Škotskoj.

Niske temperature i hladnoća doveli su do obustavljanja nekih linija željezničkog prometa, a otkazani su i letovi na aerodromima u Manchesteru i Liverpoolu.

Zbog snježnih padalina u Njemačkoj su otkazani letovi, zbog poledice zabilježene su prometne nesreće, a neka vozila ostala su zarobljena na cesti.

Kaos u prometu

Od jutarnjih sati na aerodromu Koln-Bonn otkazani su neki letovi, a zabilježen je i veliki broj kašnjenja.

U nekim njemačkim gradovima, prvenstveno u pokrajini Sjeverna Rajna - Vestfalija, otkazane su i vožnje brzim vozom.

Zbog poledice na šinama otkazane su i pojedine vožnje tramvajem. Zbog jakog snijega i veliki broj vozila ostao je zarobljen na cesti.

Posebno u većim njemačkim gradovima usporeno je prometovanje vozila.

Iz njemačkog Meteorološkog zavoda priopćeno je da će loši vremenski uvjeti trajati i narednih dana. Temperatura zraka u zemlji se spušta i ispod nule, a najviša dnevna se kreće između jedan i tri stupnjeva Celzijusa.