Golemi ledeni pokrivač na Grenlandu izgubio je 4700 milijardi tona leda u 20 godina što je izazvalo podizanje razine oceana za 1,2 centimetra, po novim podacima danskog istraživanja Arktika objavljenima ovaj tjedan.

Taj volumen otopljenog leda, koji bi površinu Sjedinjenih Država prekrio s pola metra vode, osobito je važan za obale Grenlanda, po istraživanju koje se temelji na satelitskom praćenju programa "Grace".

"Od početka mjerenja u travnju 2002., ledeni pokrivač Grenlanda izgubio je oko 4700 gigatona leda ili 4700 prostornih kilometara", objavio je Polar Portal, krovna organizacija danskih instituta za Arktik.

"To topljenje leda pridonijelo je podizanju razine mora za 1,2 centimetara", dodao je.

"Podaci pokazuju da se većina gubitka leda događa na rubovima ledenog pokrivača gdje se led povlači, da se ledene fronte povlače u fjordovima i na tlu i da je topljenje jače na površini leda", objasnio je.

Po tim podacima, osobito je pogođena zapadna obala Grenlanda.

Globalno zagrijavanje osobito je alarmantno na Arktiku, gdje se zadnjih desetljeća odvija tri do četiri puta brže nego u ostatku svijeta, po zadnjim znanstvenim istraživanjima.

Po istraživanju koje je potkraj siječnja objavila NASA, ubrzano topljenje leda u blizini obala posljedica je zagrijavanja Arktičkog oceana što pridonosi "barem kao i zrak na površini" smanjenju ledenog pokrivača.

Topljenje leda na Grenlandu u ovome je trenutku glavni uzročnik podizanja razine oceana na Zemlji. Ledenjaci na Grenlandu povlače se šest do sedam puta brže nego prije 25 godina, po NASA-i.

Po klimatolozima, na Grenlandu ima toliko leda da bi oceani mogli porasti za više od sedam metara kada bi se otopio.

Arktički ledeni pokrivač također se jako povukao izgubivši gotovo 13 posto površine u deset godina.