"Rusija se ne može složiti s pristupanjem BiH NATO-u", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Pravila koja se promoviraju na Balkanu su dovoljno opasna i odražavaju maniju da se gurnu sve balkanske države što je prije moguće", rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare.

Lavrov je napomenuo da Sjedinjene Američke Države već duže vrijeme govore kritički o destruktivnoj ulozi Srba u Bosni i Hercegovini i usporavanju te zemlje na putu ka NATO-u.

"Nije dobrobit Republike Srpske u pitanju, već stupanje u NATO. To je ono s čime se Rusija ne može složiti...", rekao je Lavrov.

"U situaciji kada svi proklamiramo namjeru da se izgradi zajednički ekonomski i humanitarni prostor i osigura jednaka i nedjeljiva sigurnost u euroatlantskoj regiji, to onda predstavlja zamjenu međunarodnog prava sa ''NATO-centričnim'' pravilima, umjesto univerzalnim", dodao je Lavrov, prenijela je agencija Tass.

Državni tajnik SAD-a Mike Pompeo pozvao je ranije tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da prihvati Nacionalni godišnji program suradnje s NATO-om, ističući da ne postoji razlog za zabrinutost da bi to moglo imati utjecaja na odnose sa susjedima, jer, kako je ukazao, i Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu suradnju sa Savezom, prenosi Al Jazeera Balkan.

Pompeo je pozvao članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine da prihvate Nacionalni godišnji program, a koji je NATO omogućio nedavnom odlukom o Akcionom planu za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO - MAP.