Oko 260 milijuna kršćana u svijetu doživjelo je “težak progon” u 2019. i taj broj raste, premda je broj ubijenih zbog vjere pao, navodi se u izvješću nevladine organizacije Otvorena vrata objavljenom danas.

Ta je protestantska organizacija objavila godišnji indeks pedeset zemalja u kojima su kršćani najviše progonjeni, a obuhvaća razdoblje od studenog 2018. do listopada 2019.

“Ukupno je 260 milijuna kršćana – katolika, pravoslavaca, protestanata, baptista, evangelika, pentekostalaca bilo teško progonjeno, a godinu ranije bilo ih je 245 milijuna”, navodi ta organizacija.

Pod “progonom” se podrazumijeva nasilje, koje može ići do ubojstva, ali i svakodnevno, manje primjetno ugnjetavanje.

Manji broj ubijenih kršćana

“Takav porast se tumači pogoršanjem stanja vjerske slobode u Kini na državnoj razini koje se širi na sve veći broj pokrajina i širenjem džihadizma u Africi”, piše ta nevladina organizacija.

Broj ubijenih kršćana pao je s 4305 na 2983, ili za 31 posto u odnosu na prethodnu godinu.

“Taj je broj rastao tri godine zaredom”, pišu Otvorena vrata koja takav pad tumače “padom poznatog broja ubijenih kršćana u Nigeriji”.

Ipak, Nigerija i dalje vodi među zemljama s najvećim brojem kršćana ubijenih zbog vjere (1350 mrtvih).

Usto, u godinu dana broj napada na crkve u svijetu peterostruko je porastao, s 1847 na 9488, a broj zatvorenih kršćana porastao je s 3150 na 3711.

Sjeverna Koreja i dalje prednjači

Kada se u obzir uzmu svi oblici progona, Sjeverna Koreja je i dalje na vrhu godišnjeg poretka.

“Zbog totalitarne vlasti koju režim ima nad svakim pojedincem, vjera u Boga smatra se zločinom protiv režima, što je dovoljan razlog da pojedinac završi život u radnom logoru”, navodi organizacija.

Slijede Afganistan, Somalija, Libija, Pakistan, Eritreja, Sudan, Jemen, Iran i Indija.