Inicijativa Velike Britanije i Njemačke o Bosni i Hercegovini postala je i formalno inicijativa Europske unije. Bilo je i sličnih inicijativa, a sada je to pretočeno u izraz dobronamjernosti EU prema BiH. Želimo promijeniti redoslijed poteza. Nema smanjenja kriterija ili ukidanja uvjeta.

Počet će se od lakših koraka i ići prema težima, kaže u intervjuu za „Dnevni avaz” Miroslav Lajčak, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Slovačke.

– Ako budemo imali formalnu obvezu predstavnika BiH, političkih lidera i institucija da preuzimaju i ispunjavaju uvjete koje postavljamo, BiH će biti nagrađivana. Za početak, stupio bi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i BiH bi kasnije dobila status kandidata za članstvo – kaže Lajčak.

Nekadašnji visoki predstavnik sinoć je doputovao u Sarajevo kako bi se na licu mjesta upoznao s najnovijim zbivanjima, čuo stavove bh. političara i javnih ličnosti i o tome potom izvijestio svoje kolege – šefove diplomacija država članica EU, kao i institucije EU.

Odgovarajući na pitanje u vezi s dosadašnjim tokom formiranja vlasti u BiH Lajčak je kazao da za sada to ide kako treba.

-Konstituirano je Predsjedništvo, sada slijede vlade. Na današnji dan nema osnova za nervozu. Ključna je poruka Bruxellesa – ne ponavljati situaciju od prije četiri godine – da se previše vremena ne gubi na koalicijskim dogovorima, naglasio je Lajčak navodeći da sada žele vidjeti i program novih vlasti koji bi bio europski i rješavao probleme običnih građana.

Po njegovim riječima nove vlasti moraju rješavati ekonomska i socijalna pitanja, baviti se funkcionalnošću države i obvezama na euroatlantskom putu.

-Imamo dobru volju i jasno ćemo svoje stavove i očekivanja iznijeti bh. dužnosnicima. To ne znači da se petljamo u formiranje vlasti. To je suvereno pravo BiH, njenih institucija i stranaka. Već smo vidjeli koliko je štetno za jednu državu ako izgubi toliko vremena na formiranju vlasti, kako je to bilo u BiH prije četiri godine. No, ne želimo unaprijed ići negativistički. Europska unija nema nikakvih preferencija o tome tko bi, a tko ne bi trebao biti u vlasti. Važno je da je vlast u stanju provoditi reforme koje BiH vuku naprijed – kazao je, između ostalog, ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak./HMS/