Današnja predaja zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji veliki je dan za sve u BiH i predstavlja početak jedne nove etape značajne za budućnost zemlje, poručio je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak tijekom susreta sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef slovačke diplomacije je tijekom susreta s Čovićem u Bruxellesu izrazio zadovoljstvo zbog predaje zahtjeva BiH za članstvo u EU, istaknuvvši da je to početak jedne nove etape značajne za budućnost BiH.

"Nadam se da će današnji dan biti jedno veliko ohrabrenje za sve u Bosni i Hercegovini koji vjeruju u europsku perspektivu i europski put", istakao je slovački ministar vanjskih poslova.

Slovačka će u srpnju ove godine od Nizozemske preuzeti predsjedavanje Europskom unijom i tim povodom Lajčak je ponovio da je i u tom svojstvu njegova zemlja spremna pomoći BiH.

"Slovačka podržava proces proširenja Europske unije i mi ćemo biti pozitivni. Naravno, domaći zadatak mora se odraditi u Bosni i Hercegovini i mi ćemo pomoći. Željeli bismo da naše predsjedavanje bude i jedna dobra vijest za europsku perspektivu Bosne i Hercegovin", izjavio je šef slovačke diplomacije.

Pitanje pravosuđa Lajčak je ocijenio jednim od najvažnijih u procesu pristupanja, istakavši da je za EU važno da "pravosudne institucije u BiH rade neutralno, objektivno, izbalansirano bez političkih utjecaja."

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović ponovio je da je ovo veliki dan za Bosnu i Hercegovinu izrazio je zahvalnost zbog svega što su slovački ministar i njegova zemlja uradili za BiH na njenom europskom putu.