Nakon što je Federalna uprava za inspekcijske poslove utvrdila kako je kod četiriju novorođenčadi koje su u mjesec dana umrle na odjelu neonatologije Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru izolirana bolnička bakterija Klebsiella pneumoniae koja je mogla dovesti do smrti , i premda je bolnica ranije zanijekala kako su tek rođene novorođenčadi imale bakteriju, danas se javnosti ponovno obratio ravnatelj SKB-a Mostar dr. Ante Kvesić potvrdivši prisutnost bakterije kod preminulih novorođenčadi.

Kvesić je na današnoj konferenciji za medije kazao kako je kod novorođenčadi pronađena bakterija, ali da ona nije ključna za njihovu smrt.

- Pored bakterije Klebsiella pneumoniae, novorođenčad, koja su rođene kao nedonoščad , imale su i druge dijagnoze koje su prouzrokovale smrt. Radi se o ranije rođenim bebama koje imaju slabiji imunološki sustav, kazao je Kvesić.

Naglasio je kako je ova bakterija prisutna na bolničkim odjelima, te kako se svakodnevno uzimaju brisevi. Također , istaknuo je kako bakterija sama po sebi nije smrtonosna te da do komplikacija može doći tek u kombinaciji s drugim oboljenjima.

Kvesić je ovom prilikom kazao kako statistički gledano, iako se to javnosti čini drugačije, smrtnost novorođenčadi na SKB-u nije velika.

Na konferenciji za novinare ravnatelj SKB-a je medijima predočio na uvid i zapisnik Federalne inspekcije o nadzoru bolnice.

Podsjetimo, Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila je, 26. i 27. rujna ove godine, inspekcijski nadzor u oblasti zdravstvene inspekcije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SBK) Mostar, a predstavka se odnosila na slučaj smrti novorođenčadi na Odjelu za intezivno liječenje i neonatologiju Klinike za dječije bolesti.

U izvješću se navodi kako je nakon ponovljenih nalaza hemokulture, kod sve novorođenčadi koja su smještena na tom odjelu izolirana bakterija Klebsiella pneumoniae (sloj ESBL), a u jednom slučaju iz nalaza brisa vrha katetera izolirana je Klebsiella pneumoniae.

Pored provedene antibiotske terapije, četvero novorođenčadi je umrlo, a četvero (koje je imalo sličnu kliničku sliku uz pojavu simptoma sepse) je izliječeno - navodi se u izvješću.