U srijedu su u zgradi općine Kupres potpisani su ugovori o izgradnji sportskih terena na Ćajuši vrijednosti 102 000 KM (71.000,00 KM naknada za zemljište i 31.000,00 KM za prenamjenu zemljišta) dok će cijela investicija u konačnici iznositi oko 10 milijuna KM.

Ugovore su potpisali općinski načelnik Milan Raštegorac Komo i direktor i vlasnik SRC „Ćajuša“  Zvonko Bagarić.

Općinski načelnik, Raštegorac, tom prilikom je izjavio kako je cilj ovoga projekta poboljšanje konkurentnosti i kvalitete u pružanju usluga profesionalnim sportskim klubovima i poboljšanje turističke ponude, a krajnji rezultat i cilj je zaustavljanje iseljavanja kroz zapošljavanje ljudi u ovom novom sportskom kompleksu. Na ovom projektu sportsko-rekreacijskog centra, radili su svi načelnici općine Kupres u kontinuitetu i ovo je rezultat višegodišnjeg rada. Riješeni su svi imovinsko-pravni sporovi i administrativne prepreke, čije je rješavanje trajalo sedam godina te radovi na izgradnji terena mogu početi.Direktor ŠRC Adria Ski na Ćajuši, izrazio je zadovoljstvo i spremnost na početak gradnje tri terena za mjesec dana koji bi trebali biti završeni u 2018. godini.

Nakon višegodišnjeg rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, nakon gotovo sedam godina sve je spremno za početak izgradnje sportsko-rekreacijskog centra na Kupresu sa šet velikih nogometnih trerena ali i terena za tenis, rukomet i druge sportove u rangu svjetskih nogometnih terena za visinke pripreme profesionalnih klubova.

Predviđeno je da će cijeli projekat izgradnje svih terena sa kompletnom infrastrukturom i sadržajima koštati cca 10 milijuna KM, a što će trajati najmanje četiri do pet godina. U prvoj fazi planirano je zaposliti oko pet ljudi, a za mjesec dana krećee se sa izgradnjom tri terena za nogomet. Opravdanost investicije je jako niska i sa dugoročnim povratom ulaganja, ali jako važna za održivi turizam na Kupresu, piše općina Kupres.

Izgradnjom ovih terena, omogućit će nam da u jednom trenutku na Kupresu visinske pripreme na 1200 mnv radi 10 klubova sa 300 igrača jer trenutačno sa jednim terenom gubimo ostale klubove koji su zbog zauzetosti ovoga terena pripreme radili na drugom mjestu, a njihovom izgradnjom iskoristit će se smještajni kapaciteti i ljeti., izjavio je Bagarić.