Ukinuta je prvostupanjska presuda Enveru Buzi koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina nad Hrvatima Uzdola.

Radi se o masakru u selu Uzdolu u kojemu je 1993. godine ubijen 41 Hrvat, među kojima su bili civili i pripadnici HVO-a.

I prvostupanjska presuda za ratni zločin ocijenjena je sramotnom, međutim ukidanje prvostupanjske presude novi je udarac za Hrvate u BiH i nova poruka o legalizaciji stravičnih zločina nad ovim narodom u BiH.

Apelacijsko vijeće Odjela I za ratne zločine, odlučujući o žalbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i žalbi braniteljice optuženog Envera Buze, nakon javne sjednice vijeća održane 2. listopada ove godine, donijelo je rješenje kojim je uvažena žalba braniteljice optuženog Envera Buze te je ukinuta presuda Suda Bosne i Hercegovine od 30. rujna 2019. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacijskog odjela.

"Prvostupanjskom presudom od 30.9.2019. godine optuženi Enver Buza proglašen je krivim jer je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Kaznenog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, u vezi s članom 30. istog zakona. Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 12 godina", priopćeno je iz Suda BiH.