Volite li pečeni krumpir, morate znati za jelo koje se zove krumpir na lyonski odnosno pommes de terre sautees a la Lyonnaise. Njegova je posebnost u tome što se najprije kuha, tek zatim peče na tavi, a tajna neodoljivog okusa i specifične teksture leži u - octu.

Ocat, i to bijeli, se dodajte vodi za kuhanje kao se krumpir ne bi raspao i kako bi ga prožeo svojom aromom, što rezultira bogatim okusom ovog zapravo sasvim jednostavnog jela. Neki chefovi u završnoj fazi dio octa zamjenjuju limunovim sokom, neki umjesto maslaca vole koristiti masnoću od pečenja, neki češnjak dodaju tek na kraju, a vi radite kako vam se čini najbolje i najukusnije, piše Slobodna Dalmacija

Donosimo osnovni recept pa se poigrajte prema želji. Inače, ovo je jedan od čak pet službenih recepata za krumpire na lyonski, prvi je zabilježen u čuvenoj kuharici Carska kuhinja iz 1806.a u njemu se krumpir prži zajedno s pireom od luka. Kao što smo već spomenuli, varijacija je nekoliko...

Krumpir na lyonski

Sastojci:

600 g krumpira
60 g maslaca
50 ml octa
2 luka
2 češnja češnjaka
sjeckani peršin
ulje
sol, papar

Priprema:

Krumpir ogulite, narežite na okrugle ploške debele oko pola centimetra pa ih stavite kuhati u slanu vodu začinjenu octom, od kojeg ste odvojili dvije žličice i sačuvali ih za kasnije.

Kuhani krumpir ocijedite i potapkajte ga kuhinjskim ubrusom.

Otopite pola količine maslaca pa na njemu ispirjajte tanko narezani luk dok ne dobije lijepu boju. Dodajte mu češnjak, posolite i pirjajte minutu-dvije pa sve izvadite na tanjur.

U tavu stavite malo ulja i preostali maslac pa prepržite krumpir da postane hrskav. Izvadite ga na tanjur, pomiješajte s lukom te sve poprskajte preostalim octom te po potrebi dodajte još soli i papra.

Pospite nasjeckanim češnjakom i poslužite.