U proteklih 20-ak dana čak 66 osoba uhvaćeno je s krivotvorenim PCR testovima na graničnim prijelazima u Brodsko-posavskoj županiji. S lažnim testovima na koronavirus pokušali su ući državljani BiH, Hrvatske, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, ali i jedan Malezijac. 

S obzirom na raznolikost nacionalnosti osoba koje se takvim testovima koriste, očigledno je da je ponuda vrlo lako dostupna zainteresiranima, no ponajprije će se policija u susjednoj BiH morati pozabaviti otkrivanjem krivotvoritelja jer svi lažni testovi pokazani policajcima na graničnim prijelazima Stara Gradiška i Slavonski Brod stižu iz te zemlje.

Posljednja tri krivotvorena PCR testa u nizu otkrivena su u subotu na graničnom prijelazu Stara Gradiška. U sva tri slučaja radilo se o hrvatskim državljanima. Prva je policajcima na uvid lažni PCR test dala 39-godišnja vozačica automobila bosansko-hercegovačkih registracija. Kasnije su to učinili 41-godišnji vozač i 43-godišnja suvozačica iz automobila zagrebačkih registracija. 

"Nakon sumnje da se radi o krivotvorinama, policajci su proveli kriminalističko istraživanje te utvrdili da se radi o krivotvorenim PCR testovima izdanim u susjednoj Bosni i Hercegovini. Policijski službenici protiv spomenute tri osobe podnose kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje u kazneno djelo krivotvorenja isprave", doznajemo od Kate Nujić, glasnogovornice PU brodsko-posavske.

Najviše krivotvorenih PCR testova - čak 45, otkriveno je od 15. do 17. siječnja, a tada se radilo uglavnom od državljanima BiH.

Svi koji su u Hrvatsku pokušali ući s lažnim testovima na koronavirus dobili su kaznenu prijavu. Kazneni zakon za to kazneno djelo predviđa zatvorsku kaznu u trajanju do tri godine, no o tome će odlučivati nadležni sudovi.

Pandemiju koronavirusa iskorištavaju različiti profili osoba, no da se ne radi uvijek o okorjelim kriminalcima svjedoči baš primjer iz BiH gdje su se krivotvorenjem PCR testova bavile dvije kućanice. Početkom prosinca Okružno javno tužilaštvo Doboj priopćilo je kako su žene u dobi od 36 godina od 18. studenoga do 9. prosinca u više navrata napravile i prodavale lažne javne isprave, odnosno lažne PCR testove, za više osoba. 

Protiv obje predloženo je određivanje istražnog zatvora. Za to kazneno djelo u susjednoj zemlji predviđena je zatvorska kazna u trajanju do pet godina. Sud u Modriči taj prijedlog je prihvatio te su obje završile u zatvoru na mjesec dana. Dnevni Avaz tada je doznao kako su žene kao predložak za krivotvorenje koristile memorandum Doma zdravlja Banja Luka, a testove su prodavale za 70 konvertibilnih maraka. Za krivotvorenje su im bili dovoljni samo računalo, skener i printer, piše Glas Slovenije.