Rusija nije tražila vojnu pomoć od Kine i ima dovoljnu vojnu moć da na vrijeme i u potpunosti ispuni sve svoje ciljeve u Ukrajini, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ministarstvo obrane Ruske Federacije, istovremeno osiguravajući maksimalnu sigurnost civilnog stanovništva, ne isključuje mogućnost da preuzme kontrolu nad većim naseljenim središtima", rekao je Peskov.

Peskov je rekao da su ruske snage već opkolile neke od najvećih ukrajinskih gradova i odbacio napise da je Rusija tražila od Kine vojnu opremu.

"Rusija posjeduje vlastiti neovisni potencijal za nastavak operacije. Kao što smo rekli, ona (operacija) ide prema planu i bit će dovršena na vrijeme i u cijelosti", rekao je glasnogovornik Kremlja.

Financial Times i Washington Post izvijestili su u nedjelju, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, da je Rusija od Kine zatražila vojnu opremu.

No i kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je u ponedjeljak kao "dezinformaciju" izjave američkih dužnosnika na redovitom brifingu za novinare u Pekingu.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, koji se u ponedjeljak sastaje u Rimu s najvišim kineskim diplomatom Yangom Jiechijem, rekao je da će Peking "apsolutno" snositi posljedice bude li pomagao Moskvi izbjegavati zapadne sankcije nametnute zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Peking nije osudio ruski napad i ne naziva ga invazijom, ali je pozvao na rješenje putem pregovora.