Završetak srednjoškolskog obrazovanja predstavlja veliku prekretnicu u životu, a odabir pravog fakulteta jednu od najtežih, ali i najvažnijih životnih odluka. Važno je imati na umu kako se izbor ne odnosi samo na ono što ćete studirati idućih nekoliko godina već i na zanimanje kojim ćete se baviti cijeli život, piše Večernji list BiH. Upravo bi se zbog toga svaki maturant prije donošenja konačne odluke trebao dobro preispitati, kao i svoje sposobnosti i interese, kako bi se sa što više samopouzdanja ušao u novo poglavlje obrazovanja i života.

Buduće zanimanje

Svi koji možda trenutačno preispituju i biraju svoje buduće zanimanje, a žele studirati na Sveučilištu u Mostaru, za donošenje konačne odluke imaju vremena još do sutra, točnije do petka kada je posljednji dan prijave za upise na studijske programe. Kako teku prijave za sada, provjerili smo u Uredu za odnose s javnošću SUM-a. - Broj predanih prijava za sada još uvijek nije poznat jer su prijave još uvijek u tijeku, no vjerujemo da će odziv biti velik. Ove godine srpanjski razredbeni rok traje od 28. lipnja do 10. srpnja, dok će drugi, rujanski rok trajati od 30. kolovoza do 11. rujna, tako da studenti koji žele upisati neki od fakulteta na našem Sveučilištu imaju dovoljno vremena za prijavu - kazala nam je u razgovoru Maja Marić. Kako su objavili sa SUM-a, razredbeni ispiti će biti u vremenu od 12. do 17. srpnja.

Budući da je ova, kao i prethodna godina poprilično komplicirana zbog cijele situacije s pandemijom koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, maturanti su imali posebno težak zadatak kada je riječ o pripremi za upise na fakultet, zbog čega im je SUM barem na neki način pokušao olakšati. Tako su učenici završnih razreda srednje škole i ove godine imali priliku besplatno obogatiti svoje znanje. Naime, Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, u suradnji s Centrom za informacijske tehnologije, i ove godine pripremio je besplatne pripreme iz šest predmeta, a kako su se ove godine odvijale pripreme, kazala nam je u nedavnom razgovoru Marija Barun, predsjednica Studentskoga zbora mostarskoga Sveučilišta.

- Pripreme se održavaju iz šest predmeta - hrvatskog jezika, matematike, informatike, biologije, kemije i fizike. Učenici su tjedno imali sat ili dva, ovisno o predmetu i predavaču, online nastavu pomoću koje mogu obnoviti naučeno, ali i dodatno obogatiti znanje. Da je ova godina svima pomrsila planove, najbolje pokazuje i manji broj prijavljenih maturanata, kojih je upola manje nego prethodnih godina, što ne znači da će biti manje upisanih - zaključila je Barun.

Najviše se pripremali iz...

Laura Bogdan, zamjenica predsjednice Studentskoga zbora, u razgovoru nam je kazala kako su se budući brucoši najviše pripremali iz matematike, fizike, kemije i biologije. Kako je kazala za Večernji list, ove godine 300 maturanata pohađalo je pripreme iz različitih predmeta, dok ih je godinu prije bilo oko 500, a online nastavu su držali studenti SUM-a. Inače, Sveučilište u Mostaru u svom sastavu ima 10 fakulteta, 1 akademiju i 46 laboratorija. Na Sveučilištu studira oko 11.000 studenata, a nastavu drži oko 1000 nastavnika. Upravo ovi podaci dovoljan su pokazatelj uspješnosti ove obrazovne ustanove.