Krečenje stabala voća je način borbe protiv mraza i preporučuje se kod stabala voća koja su osetljiva na temperaturne promjene tijekom zimskog razdoblja.

Zašto se kreče stabla?

Krečenje stabala voćki sprječava pucanje i cijepanje kore stabla, do čega može doći zimi pri izloženosti izrazito niskim noćnim temperaturama i jakom suncu tijekom dana.

Bijela boja kojom se stablo premazuje, omogućava refleksiju svjetlosti i odbija sunčeve zrake, pa se krečenjem stabla smanjuje naglo zagrijavanje kore biljke ujutro i usporava kretanje vegetacije za nekoliko dana, što je posebno važno za kasne proljećne mrazove, koji se očekuju i ove godine.

To je posebno važno za koštunjavo voće (kajsije, šljive, breskve, višnje) koje je posebno osjetljivo na pucanje i ukoliko se ne okreči ima znatno manje šanse da opstane.

Krečenje je dobro i zbog visokih temperatura, kada se na stablu zbog jakih sunčevih zraka mogu pojaviti ožegotine, a štiti ga i od različitih glodara, kao što su miševi i zečevi, koji tijekom zime mogu oštetiti koru stabla.

Premaz za krečenje stabala – recept

U pripremi smeša za krečenje stabala, može se koristiti gašeni ili negašeni kreč (uglavnom se preporučuje gašeni). Također, pored osnovnih sastojaka, u smjesu možete dodati i plavi kamen, ukoliko niste prije toga imali plavo prskanje, piše Agromagazin.

Napominje se da količinu sastojaka možete prilagoditi u odnosu na broj voćaka koje planirate da krečite, ali je bitno da razmera sastojaka ostane ista.

Smjesa za krečenje voća – sa gašenim krečom

Sastojci

5kg gašenog kreča – u obliku testa ili prah kreč
500 g kuhinjske soli
0.5 kg sumpora u prahu
8-10 l vode
100 g plavog kamena kristala

Priprema

U plastičnu kofu od 15 litara sipajte kreč i u njega dodajte sumpor, so i plavi kamen. Izmiješajte drvenom varjačom, pa postepeno dodajte vodu uz blago miješanje.

Pomiješajte sve sastojke da se lijepo sjedine i ostavite da odstoji najmanje dva dana. Što duže stoji to je veća ljepljivost smješe. Prije upotrebe smješe potrebno je procijediti par puta.

Kako napraviti kreč za krečenje – recept sa negašenim krečom

Sastojci

5 kg negašenog kreča
500 g kuhinjske soli
250 g sumpora u prahu
voda
Priprema

Prvo treba zagasiti kreč i ostaviti ga da odstoji nekoliko dana. Nakon toga u njega dodajte kuhinjsku sol i sumpor i dobro ih izmiješati. U smjesu dodajte vodu u onoj količini da gustina smjese bude malo gušća od mlijeka.

Ukoliko krečite uz pomoć prskalice, neophodno je dodatno razrediti smjesu. Ostaviti da odstoji najmanje dva dana prije premazivanja kako bi bolje prijanjala na koru, procijediti prije upotrebe.

Gašeni kreč za voćke

Gašeni kreč koristi se za obradu zidova, kao i za premazivanje stabala voćki. U pitanju je bijeli prah koji se dobiva miješanjem kreča sa vodom. Prodaje se kao građevinski materijal.

Vrijeme za krečenje voća

Premazivanje stabala se radi tijekom jeseni i zime, preporuka je 2 do 3 puta – isključivo kada su temperature iznad 0 Celzijevih stupnjeva, i po mogućstvu kada je sunčan dan, kako bi se smješa dobro osušila (u suprotnom, krečna opna će se zalediti i odvojiti od drveta).

Najbolje vrijeme za krečenje je kraj studenog i početak prosinca kako bi voćke bile svježe okrečene prije niskih temperatura.

Koristite deblju farbarsku četku ili valjak za krečenje, a farbu nanosite od vrha stabla ka dole zbog slivanja kreča. Bitno je popuniti sve pukotine na kori.

Kod starijih voćki kreči se samo stablo, dok se kod mlađih preporučuje krečenje cijelog stabla i dijela odakle ramene grane polaze iz debla.

Izvor: Agrosavjet