Ukrajinske trupe, koje su se mjesecima branile, uskoro će krenuti u protunapad jer se čini da ruska ofenziva posustaje, rekao je zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski, ali je predsjednik Volodimir Zelenski upozorio da bi rat bez brže opskrbe oružjem mogao trajati godinama.

Zelenski je rekao da Europa mora povećati i ubrzati opskrbu oružjem, ponovno pozivajući na opskrbu projektilima dugog dometa, streljivom i modernim zrakoplovima, te nametnuti dodatne sankcije Rusiji. "Ako Europa bude čekala, zlo će možda imati vremena pregrupirati se i pripremiti za godine rata", rekao je u četvrtak očito frustrirani Zelenski u videoobraćanju čelnicima Europske unije.

Na summitu EU čelnici su odobrili plan koji su dogovorili ministri vanjskih poslova u ponedjeljak o slanju milijun topničkih granata u Ukrajinu tijekom godine. Također su razgovarali o globalnoj opskrbi hranom i sankcijama Rusiji.

Velika Britanija se obvezala isporučiti municiju za probijanje oklopa koja sadrži osiromašeni uran kako bi pomogla uništiti ruske tenkove, što je korak za koji je predsjednik Vladimir Putin rekao da će natjerati Rusiju na odgovor jer oružje ima "nuklearnu komponentu".

Slovačka je u četvrtak priopćila da je Ukrajini predala prva četiri aviona MiG-29 koje je obećala, a ostatak će biti isporučen za nekoliko tjedana.

Uskoro protuofenziva nakon brutalne zime

Vrhovni zapovjednik kopnenih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski rekao je da će njegove snage uskoro započeti protuofenzivu nakon što su izdržale rusku brutalnu zimsku kampanju. Rekao je da su ruski plaćenici iz skupine Wagner, koji su na prvoj liniji ruskog napada na istočnu i južnu Ukrajinu, "znatno izgubili snagu".

"Vrlo brzo ćemo iskoristiti ovu priliku, kao što smo to učinili u prošlosti u blizini Kijeva, Harkiva, Balaklije i Kupjanska", rekao je, nabrajajući ukrajinske protuofenzive koje su ponovno zauzele dijelove zemlje.

Službena Moskva zasad nije komentirala izjave da njezine snage u Bahmutu gube zamah, ali šef Wagnera Jevgenij Prigožin posljednjih dana je upozoravao na ukrajinski protunapad. Prigožin je u ponedjeljak objavio pismo ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu, rekavši da Ukrajina namjerava odsjeći Wagnerove snage od regularnih ruskih trupa.

Novinari Reutersa u blizini linije fronta sjeverno od Bahmuta vidjeli su znakove koji su u skladu sa sugestijom da bi ruska ofenziva u tom području mogla jenjavati. U selu koje drže Ukrajinci zapadno od Soledara, na sjevernoj periferiji Bahmuta, intenzitet ruskog bombardiranja osjetno je smanjen u odnosu na dva dana ranije.

“Ovdje je prije tjedan dana bilo jako vruće, ali u posljednja tri dana bilo je mirnije”, rekao je jedan ukrajinski vojnik. "To vidimo i po neprijateljskim zračnim napadima. Ako je prije bilo pet-šest zračnih napada dnevno, danas smo imali samo jedan helikopterski napad", dodao je.

Preusmjerava li Rusija trupe na druga područja?

Usporavanje Rusije u Bahmutu moglo bi značiti da preusmjerava svoje trupe i resurse na druga područja. Britanija je u četvrtak priopćila da su ruske trupe ovog mjeseca napredovale sjevernije, djelomično vrativši kontrolu nad prilazima gradu Kremini. Intenzivne bitke vodile su se i južnije.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov složio se s tom ocjenom. On je na YouTubeu rekao da se ruski napadi na Bahmut smanjuju i da Rusija premješta svoje napore prema jugu, u grad Avdijivku. Ruske snage postale su aktivnije u područjima na sjeveru, u regijama Harkiv i Luhansk, kao i središnjoj regiji Zaporižji i južnom Hersonu, rekao je.

Svaka promjena dinamike rata u Bahmutu, ako se potvrdi, bila bi važna s obzirom na simboličku važnost grada kao žarišta ruske ofenzive i razmjer gubitaka s obje strane u najkrvavijoj bitki u Europi od Drugog svjetskog rata.

Izgledalo je kao da će se Ukrajina povući iz Bahmuta, ali je ostala

Na terenu u Ukrajini crte bojišnice uglavnom su zamrznute od studenog. Prije nekoliko tjedana izgledalo je kao da će se Ukrajina vjerojatno povući iz Bahmuta, ali je odlučila nastaviti borbu. Zelenski je ranije u četvrtak nastavio obilazak regija na prvoj crti, posjetivši Herson dan nakon susreta s vojnicima u blizini Bahmuta.

Na videu se vidi kako se sastaje sa stanovnicima Posada Pokrovskog, bombardiranog sela na bivšoj liniji fronta kod Hersona, ponovno osvojenog u posljednjem velikom napredovanju Ukrajine prošle godine.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. u, kako je naziva, "specijalnoj vojnoj operaciji", rekavši da su veze Ukrajine sa Zapadom sigurnosna prijetnja. Od tada su ubijeni deseci tisuća ukrajinskih civila i vojnika s obje strane.

Rusija je uništila ukrajinske gradove i natjerala milijune ljudi u bijeg te tvrdi da je anektirala gotovo petinu Ukrajine. Kijev i Zapad rat nazivaju to ničim izazvanim napadom na neovisnu zemlju.