Astronomi koji rade na teleskopu PanSTARRS 1 na Mauiju na Havajima otkrili su i snimili prvo tijelo za koje se s priličnom sigurnošću može reći da je porijeklom iz sustava neke druge zvijezde, odnosno da je stiglo iz međuzvjezdanog prostora.

Objekt je prvi put snimljen 18. listopada. U početku se smatralo da je komet pa je dobio naziv C/2017 U1. Međutim, novija promatranja pokazuju da na njemu nije bilo aktivnosti karakterističnih za komete pa stručnjaci vjeruju da je riječ o asteroidu.

Kao u SF-u "Kontakt"

Na temelju njegove izuzetno ekscentrične, hiperbolične putanje (koja je za razliku od kružnice ili elipse otvorena što znači da ne može biti riječ o tijelu koje kruži unutar Sunčevog sustava), znanstvenici su zaključili da je najvjerojatnije stigao iz sustava neke druge zvijezde, iz zviježđa Lire. Da stvar bude zanimljivija, čini se da je došao iz pravca zvijezde Vege, druge najsjajnije zvijezde na sjevernom nebu, što neodoljivo podsjeća na scenarij filma "Kontakt". Uz pretpostavku da je kamene građe i da ima albedo od oko 10% (količina svjetlosti koja se reflektira od površine), njegov promjer mogao bi iznositi oko 160 metara.
 

Ekstremno izdužena hiperbolična putanja

Rekonstrukcija prijašnjeg kretanja asteroida na temelju njegova trenutnog položaja, brzine i drugih podataka, pokazuje da je prije 100-tinjak godina od Sunca bio udaljen oko 544 astronomske jedinice (AU), odnosno oko 80 milijardi kilometara. Za usporedbu, daleki Pluton je na najudaljenijoj točki svoje putanje, u afelu, od Sunca udaljen 49 astronomskih jedinica. Najudaljenije vidljivo tijelo u Sunčevu sustavu je patuljasti planet Sedna koji se u afelu nalazi na oko 960,78 AU od Sunca.

"Ako daljnja promatranja potvrde neuobičajenu prirodu njegove orbite, ovaj bi objekt mogao biti prvi slučaj međuzvjezdanog kometa“, rekao je jučer Gareth Williams, pomoćni direktor Astronomical Union's Minor Planet Center (MPC).

Magnituda C/2017 U1 trenutno je 21, što znači da se može vidjeti samo vrlo snažnim teleskopima. Naime, sjaj tijela je slabiji što je magnituda veća. Najsjajnija tijela imaju magnitudu koja je negativan broj – Venera, kada je najsjajnija, ima magnitudu -5, pun Mjesec -13, a Sunce -27.

C/2017 je najbliže Zemlji, na udaljenosti od oko 24 milijuna km, prošao 14. listopada. Za usporedbu, najmanja udaljenost između Marsa i Zemlje iznosi oko 54,6 milijuna km. Prema pisanju stranice Sky & Telescope, on je u Sunčev sustav ušao brzinom od oko 26 kilometara u sekundi, što znači da je u 10 milijuna godina mogao prijeći udaljenost od oko 850 svjetlosnih godina, što je prilično puno. Nakon što je zaokrenuo oko Sunca, C/2017 će nastaviti svoje putovanje i izaći iz Sunčevog sustava tako da ga više nikada nećemo vidjeti.