Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija" Romeo Biokšić izjavio je u srijedu ujutro, nekoliko sati nakon što je Aluminij d.d. Mostar iskopčan s visokonaponske mreže, kako smatra da je to kraj za ovu mostarsku tvornicu.

''Tu sam 21 godinu i sve do sada sam imao neku dozu optimizma, ali nakon ovog sinoćnjeg događaja, smatram da je ovo kraj za Aluminij'', kazao je Biokšić za Fenu.

Dodao je kako je jedan mali broj radnika neproizvodnog sektora jutros stigao na posao te da će kasnije održati i sastanak.

''U 11 sati će biti održan sindikalni i sastanak s Upravom Društva i nakon toga ćemo znati što i kako dalje'', potvrdio je Biokšić te naveo kako predstavnike Sindikata Aluminija do sada nitko nije kontaktirao.

Četiri minute iza ponoći Aluminij d.d. Mostar iskopčan je s visokonaponske mreže. Tako se ostvario najcrnji scenarij na koji su proteklih dana upozoravali radnici Aluminija.

Okupljeni u utorak u večernjim satima radnici su u krugu tvornice čekali najavljeno gašenje struje ovom hercegovačkom gigantu.  Miro Zelenika, koji u Aluminiju radi od 1982. godine rekao je kako situacija nikada nije bila gora.

''Ovakva situacija nije nikad bila, voda ne da je došla do grla, nego je prešla preko glave. Nemamo nikakvih naznaka da će se bilo što riješiti. Od našeg predsjednika smo čak čuli riječi da je njemu žao nas radnika, ali da je takva sudbina, što je jako tužno'', rekao je Zelenika za Bljesak.info. Dodao je kako će se posljedice gašenja Aluminija itekako osjetiti.

''Problem će to biti za cijelu Hercegovinu. To je 900 radnika, a uz nas i po još troje članova obitelji. Ovo će osjetiti i proračun, i umirovljenici i policajci koji su na nas danas digli ruku'', rekao je ranije Zelenika.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.