Pred hrvatskim stručnjakom Nikom Kovačem (46) vjerojatno je najteža i najuzbudljivija sezona trenerske karijere, a u nju kreće utakmicom 1. kola Bundeslige u petak, u kojoj Bayernu na Allianz Arenu stiže Hoffenheim (20.45 sati, Eurosport 2).
Nakon pripremnih utakmica i promotivne američke turneje Kovač već je s Bavarcima osvojio i prvi trofej pobijedivši u Superkupu baš svoj bivši klub s glatkih 5:0.

Titula se od Kovača podrazumijeva i u Bundesligi. A nema sumnje da je šesti naslov prvaka Europe čežnja najvećeg njemačkog kluba. Nakon dugo vremena Bayern nije doveo trenerskog superstara, već još uvijek mladog stručnjaka koji naglasak vraća na ono u čemu su Nijemci ipak bili najjači, trening i fizičku moć igrača i cijele momčadi, prenosi Vecernji.hr.

Iako Hrvat, Kovač je po trenerskom stilu pravi Nijemac, strog, precizan i dosljedan. Specifičnost mu je da je škrt na riječima i medijskim istupima, a prvi veći intervju kao Bayernov trener dao je za Sport Bild.

U njemu je otkrio da je igračima kao primjer istaknuo strast kojom je Hrvatska postala svjetski doprvak te da su mu velike želje Riberyja i Robbena učiniti još boljima iako su na zalazu karijere, a Roberta Lewandowskog vratiti u formu svjetske klase.

Prenosimo dijelove intervjua…

Koliko je drugačije voditi Bayern u odnosu na Eintracht?

Svaki trenerski posao u Bundesligi ima visoku vrijednost. Naravno da sam svjestan toga da je FC Bayern velika stepenica više i da sam svjestan onoga što se od mene tu očekuje. Ali osjećam u ovom trenutku veliku sreću. Uzbuđen sam i oduševljen igračima koji su potpuno posvećeni radu, rekao je Kovač

Pred vama je prvenstveni start. Čekaju vas Hoffenheim, Stuttgart, Leverkusen i Schalke.

U prva četiri kola imamo suparnike koji su svi posljednje sezone bili među prvih sedam u Bundesligi. Bit će zanimljivo, ali i vrlo teško. Momčad moramo pripremiti za to da ona od prvog kola krene suvereno, naglašava Kovač.

U čemu biste mogli poboljšati Bayern?

Velikim klubovima poput Bayerna važan je svaki bod, tako bi to formulirao moj bivši trener Christoph Daum. Tjelesno moramo biti tako moćni da se svakoj utakmici možemo posvetiti s totalnim zadovoljstvom. Tako ćemo i momčad učiniti boljom. Svaki se naš igrač u nekom području može popraviti: fizičkom, tehničkom, taktičkom, mentalnom, motivacijskom, timskom, iznosi svoje planove Kovač

Mislite da čak i igrače u visokim godinama poput Robbena i Riberyja možete učiniti boljima?

Svaki može biti bolji! Pa i Arjen i Franck. Naravno da su oni u svojim životima već puno toga ostvarili, postigli iznimne uspjehe. Zato im je klub i produljio ugovore. Kad obojicu gledam kako rade, primjećujem da se radom potpuno uklapaju u moju filozofiju, ne zadovoljavaju se ostvarenim, već stalno žele više. I mislim da ta posvećenost kod obojice dolazi iz srca.

Vi ste Hrvat i utjelovljujete upravo mentalitet kojim su vaši sunarodnjaci senzacionalno postali svjetski doprvaci. Totalna strast, zalaganje, želja, borba. Hoće li to biti uzor i vašoj momčadi?

Glava puno toga odlučuje. Čovjek mora vjerovati u sebe i imati ciljeve u životu kao što su ih sada imali moji Hrvati. Onda ih je moguće i ostvariti. Individualna kvaliteta sama po sebi se ne boduje. Mentalitet i timska struktura igraju veliku ulogu, to je neka sasvim svoja kvaliteta. Posvećenost, motivacija, stav… U tome je hrvatska reprezentacija sigurno bila za primjer. Ako uspijemo postići jednaku glad kakvu su imali Hrvati na SP-u, onda možemo napraviti puno toga, s ponosom uspoređuje Kovač Hrvatsku s Bayernom.

Tko će vam biti najveći konkurenti u Bundesligi?

Mi smo lovina. Ali čak i nakon šest osvojenih naslova u nizu, imamo tip igrača koji su motivirani osvajati još, koji žele više. Vjerujem da će Schalke, Dortmund, Hoffenheim, Leipzig i Bayer biti najopasniji konkurenti.

Što očekujete od Lewandowskog?

Razgovarao sam s njim još za vrijeme SP-a, nakon prve utakmice Poljske protiv Senegala. Očekujem da nogomet opet igra s veseljem kao što je to bilo godinama. On mora opet osjećati zadovoljstvo, unijeti se u to. Jer samo tako može biti momčadi od pomoći: a u njoj on kvalitetom prednjači. Robert je izvanredan igrač s jedinstvenom statistikom. Nema tog kluba ili trenera na svijetu koji bi mogao reći: “Nama Lewandowski ne treba!” Veselim se suradnji s njim, rekao je hrvatski stručnjak za poljskog napadača.

Lewandowski se nakon loših izdanja u završnici sezone suočio s kritikama na račun svog karaktera. Kratko je poručio da bi htio malo više podrške od kluba.

Moram reći da su i mene javne kritike zabezeknule. Naravno da sam iz Frankfurta to nekako pratio s distance, ali kad neki igrač zabije tako puno golova, mora se prihvatiti i to da nekad ne ide. Ne može se neko ispadanje ili poraz jednostavno svaliti na jednog igrača. Naposljetku je i SP dokazalo: ako neka momčad želi biti uspješna, onda svi moraju vući u istom smjeru. Uvjeren sam da će Lewa i Bayern zajedno uprijeti. I onda će i klub imati uspjehe kakve je već postizao, zaključio je Kovač.

(www.jabuka.tv)